O ΔΗΚΤΗΣ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική προσφορά και η γερμανική ζήτηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών φαίνεται πως δείχνουν οι γερμανικές επιχειρήσεις. Προχθές, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είχε συνάντηση στο Βερολίνο με Γερμανούς επιχειρηματίες -στη φωτογραφία με τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων κ. Κάιτελ- οι οποίοι φέρεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για επενδύσεις σε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ. Από την πλευρά της Ελλάδας, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν οι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, «Ελ. Βενιζέλος», περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, η αξιοποίηση αυτοκινητόδρομων κ.λπ. Φαίνεται λοιπόν ότι οι δύο πλευρές έχουν σημεία σύγκλισης. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει τελικά μία συμφωνία που να εξασφαλίζει κάτι «καλό» για το Δημόσιο, δεδομένων των χαμηλών αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Δεν… κρατιόταν ο επί έξι μήνες προεδρεύων του Ecofin Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Γ. Ματόλκσι και χθες, μία εβδομάδα μετά το πέρας της ουγγρικής προεδρίας, το είπε: «Η Ελλάδα δεν έπρεπε να γίνει δεκτή στην Ευρωζώνη. Αυτές είναι σοβαρές δηλώσεις, τις οποίες δεν θα μπορούσα να κάνω ως προεδρεύων του Ecofin». Το θέμα δεν είναι πόσο σοβαρές είναι οι δηλώσεις του, αλλά πόσο λίγο σοβαροί είμαστε εμείς και του δίνουμε αφορμές για να μπορεί να τις κάνει.

Εγγύηση επιτυχίας…

Θέματα διεκδίκησης της εκμετάλλευσης ή της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων τουριστικών εκτάσεων και ακινήτων που ρημάζουν ή δεν συντηρούνται όπως πρέπει από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, εγείρουν δήμοι της χώρας. Για παράδειγμα, ο Δήμος Ανδρου εγείρει θέμα για το καταρρέον Ξενία στη Χώρα του νησιού, για το οποίο έχουν γίνει παλαιότερα από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και την Εταιρεία Τουριστικών Ακίνητων τρεις διαγωνισμοί χωρίς να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Επίσης, ο Δήμος Κέρκυρας ζητεί εκμεταλλεύσεις από το Αχίλλειο, όπως για παράδειγμα το πάρκινγκ, προκειμένου να αποκτήσει έσοδα και να μπορέσει να συντηρήσει τον περιβάλλοντα χώρο.

Εν αναμονή των stress tests και της… επόμενης μέρας

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test). Κατά πληροφορίες, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη ενώ σύντομα -πιθανότατα σήμερα- η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority – EBA) θα ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Αναλυτές εκτιμούν ότι, άλλες εύκολα, άλλες δύσκολα, οι περισσότερες εγχώριες τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία το stress test. Ομως οι προσδοκίες δεν σταματούν εδώ. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα του stress test είναι πιθανό να αποτελέσουν την αφετηρία σημαντικών εξελίξεων στον κλάδο για τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων. Αλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν… οι πάντες.

Εκλεισε ακόμη μία χρηματιστηριακή

Εκλεισε η χρηματιστηριακή εταιρεία Παν. Β. Τζέμος και πλέον το σύνολο των χρηματιστηριακών εταιρειών ανέρχεται σε 73. Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το αίτημα των μετόχων της εταιρείας για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της. Η χρηματιστηριακή τον Μάιο ήταν στην τελευταία θέση της κατάταξης των 74 χρηματιστηριακών εταιρειών με μηδενικό μερίδιο αγοράς. Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την εγγραφή της εταιρείας ICAP Group A.E. ως οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (Credit Rating Agency), δυνάμει του άρθρου 16 του ευρωπαϊκού κανονισμού 1060/2009. Ακόμη, χορήγησε άδεια λειτουργίας ΑΕΠΕΥ στην εταιρεία με την επωνυμία ΙΟLCUS INVESTMENTS ΑΕΠΕΥ και ενέκρινε το συμπλήρωμα του εγκεκριμένου από 11.3.2011 ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΝ. Π.Ε. για τη δημόσια προσφορά μερίδων με αύξηση του εταιρικού της κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή