«Πράσινο φως» από ΥΠΕΚΑ σε επένδυση 1,3 δισ. ευρώ στα μεταλλεία της Κασσάνδρας

«Πράσινο φως» από ΥΠΕΚΑ σε επένδυση 1,3 δισ. ευρώ στα μεταλλεία της Κασσάνδρας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεκκίνηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη B. Χαλκιδική σηματοδοτεί η αδειοδότηση του έργου μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπέγραψε χθες την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) της επένδυσης, δίνοντας το «πράσινο φως» για την υλοποίηση μιας επένδυσης συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη απασχολεί άμεσα 1.800 περίπου εργαζομένους. H υπογραφή της άδειας συνοδεύθηκε από δέσμευση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» να συνεισφέρει στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα στην τοπική κοινωνία ή την καταβολή ισόποσου τιμήματος. Πρόκειται για το πρώτο από τα συνολικά 3 έργα στον τομέα της εξόρυξης μεταλλευμάτων που έχουν σχεδιαστεί για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της B. Ελλάδας, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Μέσα στον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται και η αδειοδότηση του έργου της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το έργο ελέγχεται από τον Ομιλο Ελλάκτωρ σε ποσοστό 5% και την καναδική εταιρεία European Goldfields σε ποσοστό 95% και αναπτύσσεται:

– Στο Μαντέμ Λάκκο του Δήμου Αριστοτέλη, όπου θα εγκατασταθεί νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού και μεταλλουργίας και θα ξεκινάει η υπόγεια σήραγγα σύνδεσης με το μεταλλείο Ολυμπιάδας.

– Στην Ολυμπιάδα, με την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου και την απομάκρυνση / αποκατάσταση της παλιάς λίμνης τελμάτων και άλλων ρυπασμένων χώρων, καθώς και του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού.

– Στις Σκουριές, με την ανάπτυξη επιφανειακού / υπογείου μεταλλείου και εργοστασίου εμπλουτισμού.

– Στις Μαύρες Πέτρες / Μαντέμ Λάκκο, με την ανάπτυξη και εξάντληση του κοιτάσματος του υπογείου μεταλλείου.

– Στο Στρατώνι, με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου λιμένα και την απομάκρυνση του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα στα μεταλλεία Κασσάνδρας έρχεται από την εποχή των μακεδονικών χρόνων. Τα μεταλλεία της βόρειας Χαλκιδικής αποτέλεσαν τον κυρίαρχο χρηματοδότη του μακεδονικού βασιλείου και των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την ανάπτυξη των μεταλλείων στη μεταπολεμική Ελλάδα ανέλαβε ο Ομιλος Μποδοσάκη – Αθανασιάδη. Το 1980, το ελληνικό κράτος αποφασίζει τη δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού μέσω της κρατικής METBA στην Ολυμπιάδα, η οποία όμως δεν υλοποιείται ποτέ λόγω των τοπικών αντιδράσεων. Το 1992, η εταιρεία που ελέγχει τα Μεταλλεία μπαίνει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία από την ΕΤΕ.

Το Δεκέμβριο του 1995 περιέρχονται στην καναδική TVX Gοld, τα σχέδια της οποίας όμως για ίδρυση μονάδας χρυσού επίσης εγκαταλείπονται λόγω των αντιδράσεων. Τον Ιανουάριο του 2004, το ελληνικό κράτος παραχωρεί τα μεταλλευτικά δικαιώματα στα Μεταλλεία της Κασσάνδρας στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με ειδικό νόμο που επικυρώνεται από τη Βουλή. Λίγο αργότερα, η European Goldfields εξαγοράζει το 95% της «Ελληνικός Χρυσός» και αποκτά τον έλεγχο των Μεταλλείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή