ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εντυπωσιακή αύξηση των ξένων τουριστών

Εντυπωσιακές αυξήσεις εμφανίζουν οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας της τάξης του 9,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους και του 15,9% τον Ιούνιο. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το σύνολο των διεθνών αφίξεων στο εξάμηνο στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας έφθασε σε 4,2 εκατ.

Την υψηλότερη αύξηση στο εξάμηνο παρουσίασαν τα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω με ποσοστά 33,2% και 31,1% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, με στοιχεία 5μήνου, οι αφίξεις στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίαζαν, αντιστρόφως, ανάλογη πορεία από τη φετινή. Δηλαδή, το 5μηνο του 2010 οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού παρουσίαζαν αύξηση 5,1%, ενώ οι αφίξεις από το εξωτερικό κινούνταν οριακά σε αρνητικό πεδίο.

Τα ξενοδοχεία

Ακόμη και μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας απευθυνόμενοι στην ελληνική αγορά προχωρούν σε απευθείας εκπτώσεις των τιμών τους έως και 15% τον Αύγουστο, προκειμένου να καλύψουν τα κενά στις πληρότητες των μονάδων τους. Παράλληλα, εξειδικευμένα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία απευθύνονται στους Ελληνες διαφημίζοντας τις προσφορές τους. Οι εκτιμήσεις των φορέων σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά δεν διαφοροποιούνται και για το υπόλοιπο της σεζόν, καθώς βλέπουν διατήρηση της πτωτικής τροχιάς των κρατήσεων από τους Ελληνες. Αντίθετα, σε προορισμούς που εξαρτώνται από τον εισερχόμενο τουρισμό, η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Ταραχές και χαμηλές τιμές

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ο ελληνικός προορισμός -αλλά και ανταγωνιστικοί του στην ευρωπαϊκή μεσογειακή λεκάνη- προσείλκυσε επισκέπτες οι οποίοι δεν ταξίδεψαν στις χώρες της Βόρειας Αφρικής λόγω των ταραχών. Επίσης, οφείλεται στις χαμηλές τιμές που διατήρησαν τα ελληνικά ξενοδοχεία στις ξένες αγορές. Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές εισπράξεις βρίσκονται σε θετική τροχιά έπειτα από δύο χρονιές που σημείωσαν σωρευτικές απώλειες της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Ολα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι κατά τη φετινή σεζόν θα είναι έντονο, περισσότερο παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο «του τουρισμού των δύο ταχυτήτων».

Ειδική περίπτωση είναι αυτή του τουριστικού προορισμού της Αθήνας, ο οποίος υπομένει για μία ακόμη φορά τα τελευταία τρία χρόνια τις επιπτώσεις από επεισόδια και ταραχές στο κέντρο της πόλης.

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός των επεισοδίων αφορά ακυρώσεις μεμονωμένων τουριστών, οργανωμένων γκρουπ, μεμονωμένων συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων. Συνολικά, σε είκοσι ένα ξενοδοχεία της Αθήνας καταγράφηκαν τις πρώτες ημέρες των επεισοδίων 20.000 ακυρώσεις διανυκτερεύσεων. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων.