Μοναδική διέξοδος, οι ξένες αγορές για τις εισηγμένες επιχειρήσεις

Μοναδική διέξοδος, οι ξένες αγορές για τις εισηγμένες επιχειρήσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνεται δραματικά ο αριθμός των κερδοφόρων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού από το περσινό α΄ εξάμηνο του 2010, όπου για πρώτη φορά οι ζημιογόνες εταιρείες ξεπέρασαν σε αριθμό τις κερδοφόρες, έχουμε συμπληρώσει μέχρι και σήμερα 4 διαδοχικά τρίμηνα. Η παραπάνω εξέλιξη οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ. Α. το 2010 να εμφανίσει αρνητικό αποτέλεσμα στις επιδόσεις των 265 εισηγμένων (ζημίες 2.928.721 ευρώ). Η ολοκλήρωση και του β΄ τριμήνου του 2011 -τα αποτελέσματα ξεκινούν με Coca-Cola και ΟΤΕ στις 4 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 31 Αυγούστου- θα αποτυπώσουν το μέγεθος της ύφεσης που έχει πλήξει την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, οι οποίες εκτός από την ύφεση και το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον έχουν να αντιμετωπίσουν και την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια ή ακόμα χειρότερα την απομόχλευση του ισολογισμού τους, καλώντας πίσω ή περιορίζοντας τις χορηγήσεις τους όταν η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τη δευτερογενή αγορά είναι σχεδόν αδύνατη.

Στο εξωτερικό

Οι εισηγμένες που έχουν καθαρή ορατότητα κερδοφορίας είναι όσες έχουν στρέψει τη δραστηριότητά τους (πάνω από το 60% του τζίρου τους) στο εξωτερικό ή συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Οπως διαπιστώθηκε από τις κινήσεις των εισηγμένων, το α΄ εξάμηνο του 2011 όσες εισηγμένες είχαν παρουσία στο εξωτερικό προχώρησαν σε ενίσχυση του εμπορικού τους δικτύου στο εξωτερικό και ενίσχυσαν το στελεχικό δυναμικό των θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα αρκετές εισηγμένες άρχισαν να απογαλακτίζονται από τις δραστηριότητες που είχαν με το ελληνικό Δημόσιο, αφού έτσι κι αλλιώς είναι σε πλήρη εξέλιξη εδώ και 19 μήνες η στάση πληρωμών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και έριξαν το βάρος προς το εξωτερικό. Υπήρξαν και άλλες εισηγμένες που πραγματοποίησαν στροφή 180 μοιρών στη δραστηριότητά τους και επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά στο εξωτερικό, αφού διαπιστώνουν ότι ακόμη και σήμερα έπειτα από 3 χρόνια συνεχούς ύφεσης δεν έχει διαφανεί πού σταματά η καθίζηση της ελληνικής οικονομίας. Να σημειώσουμε ότι το πρώτο ήμισυ του 2010 για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ. Α.) οι ζημιογόνες εταιρείες ήταν περισσότερες από τις κερδοφόρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2010. Το τελικό αποτέλεσμα για 265 ισολογισμούς έδωσε ζημίες μετά φόρους ύψους 1,37 δισ. ευρώ έναντι κερδών 2,995 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.

Αντίστροφη μέτρηση

Οι εξαγωγικές εταιρείες και οι θυγατρικές στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να «ξεπληρώνουν» τις επενδύσεις που έγιναν, φέρνοντας φρέσκο πελατολόγιο αλλά και εναλλακτικές προώθησης των αποθεμάτων, ώστε να μειώνεται η ανάγκη σε κεφάλαιο κίνησης. Οσες επιχειρήσεις δεν πετύχουν αναδιάρθρωση των δανείων τους μέσα στο 2011 έχουν συγκεκριμένες επιλογές: πώληση θυγατρικών, αλλαγή έδρας ή εξαγορά από μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα. Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών και καθυστερήσεων. Οπως έχει δηλώσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank N. Νανόπουλος, η εποχή ευνοεί μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. H ποσοτικοποίηση και η αξιολόγηση του δανεισμού μιας εταιρείας, πάντως, είναι σύνθετο θέμα και γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση. Οι τράπεζες είναι άμεσα εξαρτώμενες από την πορεία του Μνημονίου και η αγορά δεν συζητεί ακόμα για θεμελιώδη μεγέθη όσο το τοπίο είναι θολό και η πορεία μέσα σε αυτό αβέβαιη. Αυτό σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις, τα θεμελιώδη μεγέθη για τις ελάχιστες καλές εισηγμένες με κερδοφορία και εξωστρέφεια έχουν χάσει το νόημά τους, οι τραπεζικές αξίες έχουν επιστρέψει σε αποτιμήσεις 1997.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή