Σε πορεία εσωστρέφειας, μιζέριας και σταδιακής διολίσθησης το Χρηματιστήριο

Σε πορεία εσωστρέφειας, μιζέριας και σταδιακής διολίσθησης το Χρηματιστήριο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γόρδιος δεσμός στην επίλυση του ελληνικού δημόσιου χρέους επανέφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πορεία εσωστρέφειας, μιζέριας και σταδιακής διολίσθησης στα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 1997. Μετά τη μικρή ανάσα που πήρε το Χ. Α. την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με την έγκριση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ μέχρι τις 15 Ιουλίου, η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου χαρακτηρίστηκε προβληματική με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και την απροθυμία των επενδυτών να λάβουν επενδυτικό ρίσκο. Αντίθετα τα κερδοσκοπικά κεφάλαια περιόρισαν το trading μόνο στις μετοχές του Ftse 20, με αποτέλεσμα πάνω από το 70% του καθημερινού ημερήσιου τζίρου να διοχετεύεται στις μετοχές με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Το Χ. Α. παραμένει δέσμιο της θολής εικόνας για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ενώ πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι φωνές αμφισβήτησης κατά της κυβέρνησης για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 – 2015 και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ετήσια αναθεώρηση του Χ. Α. από τον αγγλικό οίκο Ftse τον προσεχή Οκτώβριο. Εάν δεν έχουμε πολιτικές εξελίξεις (εκλογές) η αναθεώρηση θα συμπέσει με την 6η δόση του Μνημονίου ύψους 6 δισ. ευρώ, αλλά και την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας που θα πρέπει εκείνη την περίοδο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο πρόεδρος του Χ. Α. Σωκράτης Λαζαρίδης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη διατήρηση του Χ. Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων. Ωστόσο, εκείνο που προβληματίζει το πρόεδρο του Χ. Α. και τα στελέχη της ΕΧΑΕ είναι ο αυξανόμενος αριθμός των εισηγμένων στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών λόγω κάθετης πτώσης των τιμών και της εμπορευσιμότητας των μετοχών. Επ’ αυτού του θέματος ήδη εργάζονται για να βρουν λύσεις τα στελέχη της ΕΧΑΕ. Να θυμίσουμε ότι μόνον η αγορά της Ελλάδας και της Κολομβίας βρίσκονται στην ίδια λίστα του οίκου Ftse με το ερωτηματικό της υποβάθμισης. Αντίθετα, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη βρίσκονται υπό επιτήρηση για ενδεχόμενη αναβάθμιση, ενώ άλλα χρηματιστήρια, όπως του Κουβέιτ, της Γκάνα, του Καζακστάν, είναι υποψήφια για συμμετοχή στους δείκτες Ftse. O οίκος Ftse στην τελευταία ετήσια αναθεώρηση των δεικτών αναβάθμισε την Τουρκία, την Τσεχία και τη Μαλαισία από την κατηγορία δευτερευόντων αναδυομένων σε ανεπτυγμένα αναδυόμενα. Παράλληλα τον Σεπτέμβριο θα γίνει και το καθιερωμένο road show του Λονδίνου όπου πέρυσι είχε βρεθεί στη λονδρέζικη πρωτεύουσα και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου και ο γ. γ. αποκρατικοποιήσεων Χριστοδουλάκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Ζανιάς. Το 2011 εξελίσσεται στο χειρότερο οικονομικό έτος από το 1990 μέχρι και σήμερα. Η φετινή χρονιά θεωρείται χαμένη όχι μόνο από την κυριαρχία των ζημιογόνων επιχειρήσεων, αλλά και από το γεγονός ότι η επιδείνωση των ισολογισμών συνοδεύεται από τα εξής:

Πρώτον, από μια χειρότερη -σε σύγκριση με το 2010- πορεία των ταμειακών ροών. Πολλές από τις εταιρείες που το 2010 σημείωσαν θετικές ταμειακές ροές δεν μπορούν το 2011 να τις επαναλάβουν, παρά το γεγονός ότι «έχουν κόψει με το μαχαίρι» εδώ και δύο χρόνια τις επενδύσεις τους. Δεύτερον, αρκετά από τα «μαξιλαράκια ασφαλείας», που μέχρι και το 2009 προστάτευσαν τις επιχειρήσεις, το 2010 και φέτος δεν λειτουργούν. Το 2009, για παράδειγμα, είχαμε σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ενώ αντίθετα το 2010 είδαμε κατακόρυφη άνοδο των spreads που επιβάλλουν οι τράπεζες και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή