Αλλαγή συσχετισμών στον ΟΤΕ

Αλλαγή συσχετισμών στον ΟΤΕ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα εποχή ξημερώνει από αύριο Δευτέρα στον ΟΤΕ. Η προγραμματισμένη μεταβίβαση του 10% των μετοχών του Οργανισμού κυριότητας ελληνικού Δημοσίου στην Deutsche Telekom αλλάζει οριστικά τον συσχετισμό των δύο βασικών μετόχων στη μεγάλη ελληνική επιχείρηση τηλεπικοινωνιών.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει τη μεταβίβαση περίπου 49 εκατ. μετοχών ΟΤΕ με αντίτιμο 390 εκατ. ευρώ που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία. Με τον τρόπο αυτό, η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ θα περιοριστεί στο 10%, ενώ η συμμετοχή της Deutsche Telekom θα ανέλθει στο 40%, ξεπερνώντας έτσι την καταστατική μειοψηφία του 34%. Η γερμανική εταιρεία, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωμένη να υποβάλει δημόσια πρόταση βάσει του κοινοτικού και εθνικού δικαίου, δεδομένου ότι η μεταβίβαση αυτή συνιστά αποκρατικοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Πρώτο βήμα

Οι συνέπειες της συναλλαγής, ωστόσο, δεν σχετίζονται μόνο με τον ΟΤΕ και τα δημόσια έσοδα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος αποκτά ένα επιπλέον επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους συνομιλητές του, αφού η πρώτη αποκρατικοποίηση της κυβέρνησης από τον Οκτώβριο του 2009 και εντεύθεν είναι πλέον γεγονός. Υπάρχουν, ωστόσο, άλλες 17 αποκρατικοποιήσεις μέχρι τέλους του έτους, αλλά, ως γνωστόν, η αρχή θεωρείται το ήμισυ του παντός. Το επιχείρημα, όμως, της πρώτης αποκρατικοποίησης δεν αναμένεται να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό αφ’ ενός μεν εξαιτίας της αντίδρασής του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση στην πώληση του ΟΤΕ το 2008 από την κυβέρνηση της Ν. Δ., αφ’ ετέρου δε, εξαιτίας του χαμηλού αντιτίμου που επιτυγχάνεται σήμερα από την πώληση των μετοχών, λόγω της ραγδαίας μείωσης των αξιών στο Χρηματιστήριο.

Η τελευταία μεταβίβαση μετοχών ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο στην Deutsche Telekom έγινε τον Ιούλιο του 2009, αφορούσε το 5% των μετοχών που διατέθηκαν προς 674 εκατ. ευρώ. Τότε, βάσει της συμφωνίας μετόχων του 2008, η κάθε μετοχή μεταβιβάστηκε στην τιμή των 27,5 ευρώ, ενώ αυτή τη φορά, για κάθε μετοχή που θα αποκτήσει η Deutsche Telekom θα καταβάλει περίπου 8 ευρώ.

Συσχετισμοί

Η νέα αλλαγή στο μετοχικό καθεστώς αναμφίβολα μεταβάλλει τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του ΟΤΕ. Παρ’ όλο που το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί αρκετά δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) και μια αναλογικά μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Δ. Σ. του Οργανισμού, η υφιστάμενη πρωτοκαθεδρία της Deutsche Telekom θα διευρυνθεί.

Στο νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκροτηθεί μετά τη μεταβίβαση των μετοχών, τα έξι μέλη θα προέρχονται από τον μέτοχο του 40% και τα πέντε από τον μέτοχο του 10%. Σήμερα το Δ. Σ. είναι 10μελές, με τις δύο πλευρές να εκπροσωπούνται με ισάριθμα μέλη.

Οι συσχετισμοί θα μεταβληθούν ακόμη περισσότερο αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να πωλήσει περισσότερο ΟΤΕ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε κάνει λόγο για πώληση ενός επιπλέον 6% του ΟΤΕ, από το 10% που θα διαθέτει από αύριο. Κι αυτό γιατί το 4% έχει μεταβιβαστεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς όμως τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου των μετοχών που παραμένουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Αν ο νέος υπουργός κ. Βενιζέλος ακολουθήσει τη γραμμή Παπακωνσταντίνου για πώληση του υπολοίπου 6%, τότε η συμμετοχή του Δημοσίου κατέρχεται από το 5% και πλέον το ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε δικαίωμα που του παρέχει η συμφωνία μετόχων του 2008. Αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει την Deutsche Telekom, που δεν θέλει στα πόδια της το ελληνικό Δημόσιο.

Οι Γερμανοί, ωστόσο, δεν θέλησαν να συζητήσουν την πρόταση Παπακωνσταντίνου χωρίς να ξεκαθαρίσουν τα εργασιακά ζητήματα και την αυστηρή ρύθμιση της ΕΕΤΤ στον Οργανισμό. Και πλέον, οι δύο πλευρές από εδώ και στο εξής θα κινηθούν, σε γενικές γραμμές, πάνω σ’ αυτόν τον άξονα:

– H μία πλευρά θα επιζητεί μια ακριβή έξοδο από τον ΟΤΕ (π. χ. με την καταβολή υπερτιμήματος).

– H δεύτερη, της Deutsche Telekom, μια κατάργηση προνομίων του ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή