ΔΗΚΤΗΣ

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση

Ενας άνθρωπος της αγοράς, ο κ. Κώστας Μητρόπουλος (φωτογραφία), διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Private Equities, αναλαμβάνει να «τρέξει» το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Βαθύς γνώστης του πιστωτικού και χρηματιστηριακού συστήματος, εντός κι εκτός συνόρων, ο άλλοτε βασικός μέτοχος της εταιρείας συμβούλων Cantor A.E., είναι στην κυριολεξία «ο σωστός άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Στο ενεργητικό του έχει ορισμένα από τα μεγαλύτερα projects, σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια επί ελληνικού εδάφους. Ακόμη και πριν από μερικές εβδομάδες «έκλεισε» την τελευταία μεγάλη δουλειά, επί ελληνικού εδάφους (την εξαγορά μιας ελληνικής από μια αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία). Κατά συνέπεια, θα «παίξει εντός έδρας». Στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν ότι η παρουσία του ως CEO στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα αποδειχθεί «κλειδί» για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο, που με τη σειρά τους θα λειτουργήσουν ως βαρόμετρο για την επιτυχία συνολικά των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η ανακοίνωση του ονόματός του, όπως και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο, από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου Eurogroup. Πληροφορίες, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, που επιβεβαιώνονταν από τη Συγγρού, ανέφεραν ότι η πρόταση του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά, για την τοποθέτηση ενός μέλους κοινής αποδοχής στο Δ.Σ. του Ταμείου είναι ο κ. Αντ. Βαρθολομαίος. Για τη θέση του προέδρου, τέλος, «ακούγονταν» διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Σταθόπουλος και Κουκιάδης, ενώ υπενθυμίζεται ότι αρχικώς πρόταση είχε γίνει στον πρώην υπουργό κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος, όμως, αρνήθηκε.

Ολοι ζητούν συνέντευξη

Πληθωρισμός αιτημάτων για συνεντεύξεις στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου. Σχεδόν από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου κι από κάθε είδους Μέσο, ηλεκτρονικό ή έντυπο. Ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να απαντήσει καταφατικά στα περισσότερα και ήδη ξεκίνησε τις συνεντεύξεις. Αρχής γενομένης από τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Ο στόχος, προφανής: να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας που έχει τρωθεί σχεδόν ανεπανόρθωτα.

Συσκέψεις τραπεζιτών

Η πρώτη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε επί ελληνικού εδάφους το γαλλικό μοντέλο για τη διευθέτηση του προβλήματος χρέους με τη συμμετοχή και των ιδιωτών, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή το πρωί. Συμμετείχαν ανώτερα και ανώτατα διοικητικά τραπεζικά στελέχη και αντάλλαξαν απόψεις. Κοινή ήταν η πρώτη αίσθηση ότι «το μοντέλο δεν περπατάει», κυρίως λόγω της πολυπλοκότητάς του. Συμφωνήθηκε, ωστόσο, ότι θα ήταν πρόωρο να εξαχθούν γρήγορα συμπεράσματα. Γι’ αυτό και η συνάντηση θα επαναλαμβανόταν κάποια στιγμή την εβδομάδα που πέρασε. Και πάλι όμως τίποτα δεν φαίνεται να άλλαξε τη θέση τους. Με δυο-τρεις υψηλόβαθμους τραπεζίτες που μίλησε η στήλη τις μέρες που πέρασαν, την ίδια εντύπωση αποκόμισε. Πάντως, μην περιμένετε να βγουν και να πάρουν επίσημα θέση επί του ζητήματος. Γιατί επισήμως, και γι’ αυτό να είστε σίγουροι, οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν ό,τι και οι γαλλικές και οι γερμανικές.

Εθνική Τράπεζα και Leo Βurnett

Η αίτηση υπαγωγής της Leo Burnett στο άρθρο 99 δημιούργησε την Παρασκευή μεγάλη αναστάτωση στην αγορά. Οι λογαριασμοί που χειρίζεται η εν λόγω διαφημιστική, πολλοί και μεγάλοι. Μεταξύ αυτών και της Εθνικής Τράπεζας. Η διοίκηση της τελευταίας, λοιπόν, βρέθηκε ενώπιον του εξής διλήμματος: να ενεργήσει by the book, μεταφέροντας για μετά από 1 ή 2 χρόνια την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων (μεταξύ άλλων και με πολλές επιχειρήσεις από τον χώρο των ΜΜΕ) ή να ενεργήσει άμεσα και να πληρώσει τις υποχρεώσεις της απευθείας; Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Απόστολος Ταμβακάκης ήταν αυτός που παρενέβη κι έδωσε εντολή να τακτοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις της τράπεζας. Για τη διοίκηση της ΕΤΕ αυτό που μέτρησε ήταν η ανάγκη να τιμήσει την υπογραφή της. Οπερ και εγένετο. Και με αυτό το σκεπτικό η Εθνική έκλεισε τους όποιους ανοιχτούς λογαριασμούς.

Σχετικά με το outsourcing στα έσοδα

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να αναθέσει σε ιδιώτες (outsourcing) την είσπραξη των φόρων. Επί της ουσίας η νέα πολιτική ηγεσία σχεδιάζει την ένταξη των ελεγκτικών εταιρειών, των λογιστικών και των φοροτεχνικών γραφείων στη συλλογή των φόρων, κάτι που ήδη γίνεται στην Πορτογαλία. Οι ελεγκτικές εταιρείες θα αναλάβουν σε πρώτη φάση διαμεσολαβητικό ρόλο για την είσπραξη και απόδοση στο Δημόσιο των βεβαιωμένων οφειλών. Εφόσον το εγχείρημα πετύχει, θα αναλάβουν ενεργότερο ρόλο ως προς τη συλλογή των εσόδων.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι με την ένταξη των ελεγκτικών εταιρειών και των λογιστικών γραφείων στην είσπραξη των φόρων, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα φοβάται μήπως χάσει έσοδα από απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο αναμένονται νέες αντιδράσεις από τον κλάδο των εφοριακών που επί υπουργίας κ. Παπακωνσταντίνου είχαν «σηκώσει λευκή σημαία» αφήνοντας στο συρτάρι πρόστιμα και δηλώσεις προηγουμένων ετών. Αγνωστες είναι ακόμα οι προθέσεις του κ. Βενιζέλου για το σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών που προέβλεπε την κατάργηση 213 εφοριών. Πάντως για μία ακόμη φορά συστήνεται μία ακόμη επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή