Ησυχες μέρες του… Αυγούστου στο Χρηματιστήριο

Ησυχες μέρες του… Αυγούστου στο Χρηματιστήριο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα ερημοποίησης εμφανίζουν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Καθημερινά οι μετοχές βουλιάζουν με ελάχιστο όγκο. Οι μετοχές, πλέον, δεν έχουν εμπορευσιμότητα, γιατί οι μικροί επενδυτές έχουν μειωθεί αισθητά, αλλά και γιατί πολλοί επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για την πορεία της μετοχής της εταιρείας τους.

Πολλοί επενδυτές, απλά, έχουν αποφασίσει να μην ξαναασχοληθούν με το Χ.Α. και κρατούν τις μετοχές ως «κειμήλιο» για τα παιδιά τους. Από την άλλη, όσοι συνεχίζουν να ασχολούνται απλώς πουλάνε για να αγοράσουν μετοχές τραπεζών, που έχουν μεγάλη εμπορευσιμότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., κατανέμοντας τους επενδυτές βάσει της αποτίμησης της αξίας των μετοχών που συνθέτουν το χαρτοφυλάκιό τους, προκύπτει ότι: Αξία έως 3.000 ευρώ έχει το 49,56% από το σύνολο των μερίδων των επενδυτών. Το 16,46% έχει αξία έως 9.000 ευρώ, έως 15.000 ευρώ έχει το 6,98% και έως 30.000 ευρώ το 8,50%. Από τον Μάιο του 2010 που υπεγράφη το Μνημόνιο Ι (6 Μαΐου) μέχρι και τον φετινό Μάιο, οι αλλοδαποί επενδυτές ρευστοποίησαν ελληνικές μετοχές συνολικής αξίας 844,81 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο συνεχίζεται η καθίζηση της αγοράς το παραπάνω ποσό θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και μάλιστα αν συνυπολογίσουμε ότι στο ξεκίνημα της χρονιάς, μέχρι και τον Φεβρουάριο, το Χ.Α. είχε δώσει καλά κέρδη. Μετά τις 25 Μαρτίου, που δεν επήλθε λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, η αγορά παρέδωσε το πνεύμα.

Ποιος «ελέγχει» το Χ.Α.

Τον έλεγχο του Χρηματιστηρίου Αθηνών με ποσοστό 51,2% διατηρούν οι ξένοι επενδυτές στο φετινό πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2011. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του έτους έχουν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών συνολικής αξίας 388,3 εκατ. ευρώ. Οι Ελληνες επενδυτές κατείχαν το 47,46% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. στα τέλη Μαΐου, ενώ εμφανίζονται αγοραστές μετοχών στο πεντάμηνο του έτους συνολικής αξίας 383,95 εκατ. ευρώ.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έκλεισε στα 50,1 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου, μειωμένη κατά 8,4% από τον Απρίλιο, ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Μαΐου του 2010 (60,9 δισ. ευρώ), σημειώθηκε μείωση κατά 17,7%. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς έκλεισε στο 51,2% από 50,8% στο τέλος του προηγούμενου μήνα και 49,55% τον Μάιο του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή