Στην ΤτΕ θα προσφύγουν οι τράπεζες, εάν η ΕΚΤ κλείσει τη στρόφιγγα

Στην ΤτΕ θα προσφύγουν οι τράπεζες, εάν η ΕΚΤ κλείσει τη στρόφιγγα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναμονή υποχρεώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις εγχώριες τράπεζες αναφορικά με την ενεργοποίηση της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο που η ρευστότητα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαμορφώνεται σε οριακό επίπεδο.

Επικαλούμενη τεχνικούς λόγους, τη μη έγκριση των Σχεδίων Μεσοπρόθεσμων Αναγκών Χρηματοδότησης που έχουν υποβάλει οι εγχώριες τράπεζες, η ΕΚΤ δεν αποδέχεται τις κρατικές εγγυήσεις για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας. Ωστόσο, η στάση της ΕΚΤ είναι πιθανό να συνδέεται με το πολιτικοοικονομικό παίγνιο αναφορικά με την κρίση χρέους και τους τρόπους επίλυσής της. Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχθεί λύσεις που θα περιλαμβάνουν ενδεχόμενη χρεοκοπία ή επιλεκτική χρεοκοπία κράτους-μέλους απειλώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα κάνει αποδεκτά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, ακόμα και στο χειρότερο ενδεχόμενο, δηλαδή μια λύση που θα προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο, οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν: σε περίπτωση που τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου υποβαθμιστούν σε κατηγορία χρεοκοπίας ή επιλεκτικής χρεοκοπίας, οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από τον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA), μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος παρέχει ρευστότητα σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις. Βέβαια το ποια θα είναι η λύση, ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες, τι εξελίξεις θα ενεργοποιήσουν αυτές και ποια θα είναι η αντίδραση των επενδυτών αποτελούν αχαρτογράφητα ύδατα. Κάπως έτσι έσβησε το φιλόδοξο γαλλικό σχέδιο: στην προσπάθειά του να καταστήσει το σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους ελκυστικό για τις τράπεζες ώστε να διασφαλιστεί η εθελοντική συμμετοχή τους (και να αποκλειστεί ο κίνδυνος πρόκλησης πιστωτικού επεισοδίου), περιείχε ελκυστικούς όρους για τις τράπεζες (επιτόκιο της τάξης του 8%) και καταστρεπτικούς για την Ελλάδα. Η γαλλική λύση όχι μόνο δεν έλυνε το πρόβλημα χρέους αλλά το επιδείνωνε δραματικά, προκαλώντας τη θυμηδία των αγορών οι οποίες εμφανίζονται κατηγορηματικές: καμία λύση δεν έχει νόημα αν δεν απαντά στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή, τη μείωση του ύψους του χρέους της Ελλάδος το οποίο σήμερα είναι μη βιώσιμο.

Η επίλυση του προβλήματος χρέους θυμίζει κινούμενη άμμο: Οταν μετά πολύ κόπο οι πολιτικοί καταφέρνουν να συμβιβαστούν σε μια δομή συμφωνίας έρχονται οι οίκοι αξιολόγησης, απειλώντας ότι το σχέδιο θα προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο. Ακολουθεί η ΕΚΤ που απορρίπτει κάθε λύση που εμπεριέχει το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας ή πρόκλησης πιστωτικού επεισόδιο, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς των πολιτικών. Στη συνέχεια η προσπάθεια ενσωμάτωσης των απαιτήσεων των οίκων αξιολόγησης και της ΕΚΤ διαμορφώνει ένα μόρφωμα που προκαλεί την έντονη αντίδραση των ελεγκτών – λογιστών οι οποίοι απαιτούν τη λογιστικοποίηση μεγάλων ζημιών από τις τράπεζες, δημιουργώντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Ωστόσο, η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών χθες στις αγορές, με το ευρώ να σημειώνει νέες μεγάλες απώλειες και τα χρηματιστήρια σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 3%, επιταχύνει τις εξελίξεις. «Πρέπει να ληφθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική επίλυση της κρίσης χρέους, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να επανέλθει η ηρεμία» υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή