Δεκαπέντε μνηστήρες για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης

Δεκαπέντε μνηστήρες για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατέσσερις εταιρείες-κοινοπραξίες, από τις μεγαλύτερες στον κλάδο διεθνώς και μία αμιγώς ελληνικών συμφερόντων θα διεκδικήσουν τελικά το μεγα – φωτοβολταϊκό των 200 MW στην Κοζάνη που έχει σχεδιάσει η ΔΕΗ και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. H ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες τις 15 προσφορές από τις συνολικά 21 που είχαν κατατεθεί στο πρώτο στάδιο, που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για το έργο. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως, από τη ΔΕΗ εκτιμούν ότι η τελική μάχη θα περιοριστεί μεταξύ ενός μικρού αριθμού επενδυτών και αυτό γιατί οι περισσότεροι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε σχέση με τον δεσμευτικό όρο που έχει θέσει η ΔΕΗ στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παράλληλη κατασκευή μονάδας φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι επιφυλάξεις εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν οι υποψήφιοι επενδυτές με τη ΔΕΗ και στηρίζονται στο γεγονός ότι υπάρχει υπερπαραγωγή παγκοσμίως φωτοβολταϊκών πάνελ, γεγονός που ανεβάζει το ρίσκο της συνολικής επένδυσης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ως προς αυτό το κρίσιμο για την επιλογή του στρατηγικού εταίρου σημείο θα ξεκαθαρίσει με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό που μέχρι στιγμής έχει διαφανεί πάντως είναι ότι η πλειοψηφία των επενδυτών θα συμπεριλάβει στην προσφορά της κάποια πρόταση για μονάδα συναρμολόγησης και όχι παραγωγής. Αυτοί πάντως που δείχνουν να μην τους τρομάζει η μονάδα παραγωγής είναι οι Γερμανοί επενδυτές, οι οποίοι διεκδικούν τον διαγωνισμό μέσω τεσσάρων εταιρειών. Ενθερμοι ως προς αυτό εμφανίζονται και οι Ιάπωνες, οι οποίοι κατεβαίνουν στον διαγωνισμό με τις δύο ισχυρές εταιρείες τους -Toshiba Corporation, Mitsubishi Corporation- σε ενιαίο σχήμα.

Ισχυρή είναι και η παρουσία της Κίνας στον διαγωνισμό που εκφράζεται με τέσσερις εταιρείες εκ των οποίων οι τρεις μέσω ξεχωριστών κοινοπραξιών και η μία από τον κολοσσό της Yingli Solar που κατεβαίνει μόνη της. Από τις ΗΠΑ στον διαγωνισμό συμμετέχουν τρεις εταιρείες μεταξύ των οποίων και η SunEdison με την οποία η ΔΕΗ διαπραγματευόταν αρχικά την απευθείας ανάθεση του έργου. Από πλευράς ξένων, το έργο διεκδικούν επίσης εταιρείες νορβηγικών και ιταλικών συμφερόντων.

Τη δική τους μάχη θα δώσουν οι εγχώριοι όμιλοι, Ελλάκτωρ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, DAMCO Energy S.A (Ομιλος Κοπελούζου), Διεθνής Κατασκευαστική ATTNE (Ομιλος Σαμαρά), οι οποίοι κατεβαίνουν με ενιαίο κοινοπρακτικό σχήμα. Στον διαγωνισμό συμμετέχει και η METKA (Ομιλος Μυτιληναίου) από κοινού με την αμερικανική εταιρεία SunPower, καθώς και η J&P Αβαξ σε κοινοπραξία με την ιταλική Sorgenia και τη γερμανική W­rth Solar. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν τρεις ακόμη εταιρείες μέσω ξεχωριστών κοινοπραξιών.

Για τη διευκόλυνση της ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, η ΔΕΗ προσανατολίζεται στην παραχώρηση του 51%. H παραχώρηση αυτή, δεν θα είναι διαπαντός, καθώς σύμβαση μετόχων θα προβλέπει τη δυνατότητα της ΔΕΗ να αγοράσει σε μια 5ετία ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί σε προκαθορισμένη τιμή.

Οι προδιαγραφές του διαγωνισμού

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα στην ανάπτυξη και λειτουργία φωτοβολταϊκών μονάδων, να διαθέτουν καθαρά ίδια κεφάλαια πάνω από 500 εκατ. ευρώ, κερδοφόρες χρήσεις τα προηγούμενα τρία χρόνια, καθώς και εμπειρία στη χρηματοδότηση έργων προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και προβλέπει και την κατασκευή μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή