ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην κερδοφορία για τη ΛΑΡΚΟ το 2010

Σε τροχιά ανάκαμψης πέρασε στη χρήση 2010 η ΛΑΡΚΟ, εκ των πέντε κορυφαίων παραγωγών σιδηρονικελίου παγκοσμίως, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 55% από το ελληνικό Δημόσιο. Υστερα από δύο χρήσεις όπου σωρεύθηκαν υψηλές ζημίες, η εταιρεία πέτυχε το 2010 αναστροφή των οικονομικών αποτελεσμάτων. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 12,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 68,1 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ οι δαπάνες τόκων ήταν αυξημένες κατά 47%, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ανήλθαν σε 7,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 105,5 εκατ. ευρώ το 2009 και 116,3 εκατ. ευρώ το 2008. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η ίδια πορεία ανάκαμψης συνεχίζεται και το 2011. Με βάση την έως τώρα πορεία, προβλέπει ότι ο κύκλος εργασιών θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των κερδών, καθώς θα συνεχιστεί και η μείωση του κόστους παραγωγής ανά τόνο νικελίου. Μηδενική θα είναι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η επιχορήγηση της ΛΑΡΚΟ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ η εταιρεία εξυπηρετεί κανονικά τις υποχρεώσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΛΑΡΚΟ έχει εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις σε προμηθευτές και οι παραγγελίες εξυπηρετούνται κανονικά, οι δε υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ ρυθμίστηκαν και εξοφλούνται κανονικά από τον Ιούλιο του 2010.

Σύμβαση

Ολοκλήρωσε τις διαδικασίες υπογραφής σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης η εταιρεία Δούρος με την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, έναντι του ποσού των 800.000 ευρώ. Η σύμβαση αφορά στη μεταβίβαση ακινήτου ιδιοκτησίας της εταιρείας, που βρίσκεται στον Πύργο, ενώ η διάρκεια της μίσθωσης ανέρχεται σε 14 έτη (από 29/6/2011 έως 30/6/2025). Σημειώνεται ότι η εισηγμένη επεκτείνει την αλυσίδα καταστημάτων Dur εγκαινιάζοντας ένα νέο χώρο στην Αθήνα, στο εμπορικό κέντρο Athens Heart, στην οδό Πειραιώς.

Νέα υπηρεσία από τη Eurobank ΕFG

Μία νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, το Live-Pay της Eurobank EFG, παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιώτες πελάτες της τράπεζας να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς οργανισμούς ή επιχειρήσεις στο Internet, από τον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο, με τη χρήση πιστωτικής κάρτας οποιασδήποτε τράπεζας. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις μπορούν να εισπράττουν αυτόματα τις απαιτήσεις από τους πελάτες τους.

Μέσω του Live-Pay οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν online μια σειρά από υποχρεώσεις, όπως οφειλές προς το Δημόσιο, λογαριασμούς τηλεφώνου και Internet, ασφαλιστικές υπηρεσίες, συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά, διαμονή σε ξενοδοχεία και πολλές άλλες, με τη χρέωση πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας οποιασδήποτε τράπεζας (Visa, MasterCard, Prepaid Visa).

Εγκρίθηκαν 2.215 αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Σε 2.215 ανήλθαν οι πρώτες εγκρίσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Ο μεγαλύτερος αριθμός εγκρίσεων, 1.617, αφορά πελάτες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (μερίδιο 73%), με έργα συνολικού προϋπολογισμού 17,3 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν άμεσα από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο οποίο υπέβαλαν την αίτησή τους προκειμένου να προσέλθουν να υπογράψουν τη σχετική δανειακή σύμβαση και να γίνει η εκταμίευση της προκαταβολής για τα έργα που θα υλοποιήσουν.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών μέσω δανείων, σε συνδυασμό με επιχορηγήσεις, για την υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων. Τα δάνεια συγχρηματοδοτούνται κατά το 1/3 από κεφάλαια που προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και κατά τα 2/3 από την Εθνική Τράπεζα. Η υποβολή αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος ανά περιφέρεια.

Παράταση για τα μειωμένα τέλη ταξινόμησης

Την παράταση μέχρι το τέλος του 2011 των μειωμένων κατά 50% τελών ταξινόμησης για τα νεότερης γενιάς εισαγόμενα μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων και jeep, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι, ενώ ο νόμος 3943/2011 προέβλεπε ότι τα μειωμένα τέλη ταξινόμησης για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα τεχνολογίας Euro 4 θα ίσχυαν για όσα εκτελωνισθούν μέχρι τις 29/6/2011, το ειδικό αυτό καθεστώς παρατείνεται μέχρι τις 30/12/2011.

Επίσης, με άλλη διάταξη του ιδίου νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα να υπάγονται τα εκθεσιακά αυτοκίνητα στο καθεστώς της απόσυρσης και επομένως να τυγχάνουν και αυτά μειωμένου τέλους ταξινόμησης. Η ρύθμιση αυτή που αποτελούσε εδώ και καιρό αίτημα των εισαγωγέων αυτοκινήτων θα ισχύσει για όσα οχήματα εκτελωνιστούν μετά τη θέση της σε ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή