Δεύτερη ευκαιρία πριν από την πτώχευση

Δεύτερη ευκαιρία πριν από την πτώχευση

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα από την καθιέρωση διαδικασίας εξυγίανσης πριν από την πτώχευση και τη ριζική τροποποίηση του άρθρου 99. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι κυριότερες αλλαγές που επιφέρει στο πτωχευτικό δίκαιο είναι οι ακόλουθες:

– Εισάγεται η δυνατότητα δέσμευσης και των μη συναινούντων πιστωτών. Για την αποδοχή του σχεδίου συμφωνίας εξυγίανσης απαιτείται πλειοψηφία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 60% των απαιτήσεων των πιστωτών στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των απαιτήσεων των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών.

– Παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την κατάρτιση της συμφωνίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα -κατά το γαλλικό πρότυπο- να καταλήξουν ο οφειλέτης και οι δανειστές του σε συμφωνία χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων, αλλά με εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις.

– Η συμφωνία εξυγίανσης μπορεί να περιλαμβάνει ήπια μέτρα, όπως απλή παράταση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων, μέχρι και πιο δραστικά, όπως η μεταβίβαση της επιχείρησης.

– Επιτρέπεται η υπαγωγή σε προπτωχευτική διαδικασία και των οφειλετών που βρίσκονται ήδη σε παύση πληρωμών. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του να υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Ωστόσο, εάν γίνει δεκτή η υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης, η εξέταση της αίτησης πτώχευσης αναστέλλεται.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση διαδικασιών συνδιαλλαγής που έχουν ήδη ανοίξει και εκκρεμούν όταν θα ισχύσει ο νέος νόμος, οι δύο πλευρές μπορούν να επιλέξουν εάν θα προχωρήσουν σε συμφωνία συνδιαλλαγής βάσει του υφιστάμενου πτωχευτικού νόμου, είτε θα προχωρήσουν σε συμφωνία εξυγίανσης βάσει των νέων ρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή