Επιχορήγηση για τη μεταποίηση και την εμπορία στον κλάδο της Αλιείας

Επιχορήγηση για τη μεταποίηση και την εμπορία στον κλάδο της Αλιείας

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 19 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το Μέτρο 2.3 «Μεταποίηση και εμπορία» του Αξονα Προτεραιότητας 2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013 και αναμένεται σύντομα η προκήρυξή του. Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία του μέτρου όπως αναγράφονται στο σχέδιο της προκήρυξης που τέθηκε σε διαβούλευση, με την επιφύλαξη ότι σε κάποια σημεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στην τελική προκήρυξη.

Στο μέτρο εντάσσονται οι ακόλουθες Δράσεις:

– Βελτίωση της επιχειρηματικής θέσης των παραγωγικών μονάδων μεταποίησης.

– Βελτίωση της επιχειρηματικής θέσης των εγκαταστάσεων εμπορίας.

Δικαιούχοι

Σύμφωνα με το σχέδιο προκήρυξης του μέτρου, δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης είναι ατομικές Επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας, στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων. Ειδικότερα:

– Πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,

– επιχειρήσεις που απασχολούν 250 ή περισσότερους εργαζομένους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ ή/και σύνολο ετήσιου ισολογισμού που υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ, αλλά απασχολούν λιγότερους από 750 εργαζομένους ή έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

– Επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αριθμού απασχολούμενων και ετήσιου κύκλου εργασιών, εφόσον ο τόπος πραγματοποίησης της υποβαλλόμενης προς ενίσχυση πράξης αφορά σε περιοχή που εμπίπτει στη κατηγορία «Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά». Προϋπόθεση αποτελεί:

– η επιχείρηση να μην είναι προβληματική σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2008/C 84/06.

– Οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα έχοντας στην επωνυμία τους άδεια λειτουργίας για τη δραστηριότητά τους.

Επιπρόσθετα οι ενισχύσεις παρέχονται σε δικαιούχους:

– των οποίων μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η οικονομική βιωσιμότητα,

– που παρέχουν ασφαλείς εγγυήσεις για την εξασφάλιση της ιδίας τους συμμετοχής,

– που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση σε άλλη Υπηρεσία ή φορέα για το σύνολο ή μέρος του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου.

Ενισχυόμενες ενέργειες

Από το Μέτρο ενισχύονται ενέργειες που αφορούν:

– Την ίδρυση και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων μεταποίησης, στοχεύοντας ιδίως σε παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, διασφάλιση της υγιεινής και του περιβάλλοντος, παραγωγή ή εμπορία νέων προϊόντων, εφαρμογή νέων τεχνολογιών, ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής.

– Την επέκταση, τον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων μεταποίησης, επιδιώκοντας ιδίως τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού, των αποθηκευτικών χώρων πρώτης ύλης και τελικού προϊόντος, το σύστημα διακίνησης με σύγχρονο απογραφικό έλεγχο και μηχανογραφική υποστήριξη για την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

– Την επεξεργασία υπολειμμάτων αλιευτικών προϊόντων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, καθώς και την απομάκρυνση από τα ιχθυάλευρα ή τα ιχθυέλαια διοξίνης ή άλλων επιβλαβών ουσιών για την ανθρώπινη υγεία.

– Την ελαφριάς μορφή μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία από αλιευτικά σκάφη, με την εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού και εφαρμογή πρακτικής σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, αξιοποιώντας τα στοιχεία φρεσκάδας των αλιευμάτων και εισάγοντας στο κύκλωμα εμπορίας προϊόντα επεξεργασμένα και με ταυτότητα.

– Τη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων εμπορίας προϊόντων προερχόμενων κυρίως από τοπικές εκφορτώσεις και υδατοκαλλιέργεια, (συσκευαστήρια, κέντρα αποστολής και εξυγίανσης οστράκων, ψυκτικοί ή/και αποθηκευτικοί χώροι), για τη βελτίωση της ποιότητας, της υγιεινής και της εμπορικής παρουσίασης του προϊόντος.

Την εφαρμογή καινοτόμων διαδικασιών, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τρόπων συσκευασίας και την αξιοποίηση παραδοσιακών συνταγών.

– Την ανάπτυξη χώρων άμεσης εμπορίας για την πώληση και ενημέρωση του καταναλωτή, καθώς και για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης συναφών προϊόντων.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που οι ενέργειες πραγματοποιούνται με σκοπό τη διασφάλιση της συμμόρφωσης προς τα κοινοτικά πρότυπα για το περιβάλλον, την υγεία του ανθρώπου ή των ζώων, την υγιεινή ή τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, επιτρέπεται η χορήγηση ενίσχυσης έως την ημερομηνία κατά την οποία τα πρότυπα καθίστανται υποχρεωτικά για τις επιχειρήσεις.

Ποσοστά επιχορήγησης

Τα ποσοστά της δημόσιας ενίσχυσης κυμαίνονται από 20% έως 60%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης. Το υπόλοιπο καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή, η οποία μπορεί να αποτελείται από ίδια συμμετοχή και τραπεζικό δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση η ίδια συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 10% του προϋπολογισμού της επένδυσης.

Ενισχυόμενες δαπάνες

Στο Μέτρο είναι επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν σε:

– Αγορά οικοπέδου, ανάλογη (ελάχιστη απαιτούμενη έκταση), για την ίδρυση νέας ή την επέκταση υφιστάμενης μονάδας μεταποίησης, τυποποίησης, επεξεργασίας, συσκευασίας, εμπορίας, μέχρι ποσοστού 10% επί του συνολικού επιλέξιμου κόστους της επένδυσης κατά την ένταξη.

– Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, σε ποσοστό έως 5% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού κατά την ένταξη της πράξης.

– Ιδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμός βιομηχανοστασίων, κτιριακών, ειδικών ή βοηθητικών εγκαταστάσεων.

– Κατασκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισμός αποθηκευτικών ή ψυκτικών χώρων.

– Δαπάνες για μελέτες και αμοιβές συμβούλων.

– Ειδικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για επιχειρήσεις στα απομακρυσμένα νησιά.

– Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων και εξοπλισμού.

– Αγορά μέσων μεταφοράς.

– Εργαστηριακός εξοπλισμός.

– Εξοπλισμός γραφείων και χώρων προσωπικού.

– Προμήθεια λογισμικού και λογισμικού αναβάθμισης

– Εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων.

– Μελέτη, εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, αυτοέλεγχου και σήμανσης-πιστοποίησης προϊόντων, σύμφωνα με εθνικά ή διεθνή πρότυπα και σήματα ποιότητας.

– Τεχνικά έξοδα και απρόβλεπτα, σε ποσοστό έως 10% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού κατά την ένταξη της πράξης.

– ΦΠΑ κατά το μέρος που αυτός δεν δύναται να ανακτηθεί.

Δεν είναι επιλέξιμες ιδίως οι δαπάνες που αφορούν:

– Εργασίες επισκευής και συντήρησης υπαρχόντων εξοπλισμών και εγκαταστάσεων.

– Εργασίες πράσινου και διακόσμησης.

– Αγορά ή εγκατάσταση μεταχειρισμένων υλικών, μηχανημάτων και εξοπλισμών.

– Φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για οποιαδήποτε κατηγόρια δαπάνης που μπορεί να ανακτηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και αν δεν ανακτάται από τον δικαιούχο.

– Λειτουργικά έξοδα.

– Η μεταβίβαση της κυριότητας μιας επιχείρησης.

– Συμβολαιογραφικά έξοδα, τέλη, φόροι κ.λπ.

– Χρηματοοικονομικά έξοδα (χρεωστικοί τόκοι, προμήθειες χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έξοδα συναλλάγματος, συναλλαγματικές διαφορές).

– Πρόστιμα, χρηματοοικονομικές ποινές και δαπάνες δικαστικών διαδικασιών.

– Οιαδήποτε εγκατάσταση-εργασία που αφορά την άσκηση λιανικού εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή