ΕΣΠΑ: πόροι 14,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013

ΕΣΠΑ: πόροι 14,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εποικοδομητική χαρακτήρισε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη συνάντηση την Τετάρτη μεταξύ του επιτρόπου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κ. Γιοχάνες Χαν και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αντικείμενο το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, προκειμένου να απελευθερωθούν οι λιμνάζοντες πόροι του ΕΣΠΑ, υπολογίζονται σε περίπου 14,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε, δηλαδή να μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ένταξη επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ και να μειώσει το κόστος απαλλοτριώσεων για τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες, προϋπολογισμού περίπου 11 δισ. ευρώ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποσχέθηκε ότι από τους πόρους του ΕΣΠΑ περίπου 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα το 2011-2012. «Τα χρήματα υπάρχουν, όμως για να δοθούν θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία που ουσιαστικά εμποδίζει την ένταξη των επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα», εξηγεί αξιωματούχος της Επιτροπής. Παράλληλα προκειμένου η Κομισιόν να μπορέσει να καλύψει ολόκληρο το κόστος των απαλλοτριώσεων για τα μεγάλα οδικά έργα, όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να μειώσει το κόστος από το 10%(!) που το υπολογίζει σήμερα σε 3%-4%, επισημαίνει η επιτροπή.

Παράλληλα παρόλο που είναι δεδομένη η πολιτική βούληση και συμφωνία προκειμένου το ποσοστό της εθνικής χρηματοδότησης να μειωθεί από 21% σε 15% η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει την απαραίτητη αίτηση, αφότου προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα των ανενεργών έργων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης στη συνέντευξη Τύπου υποσχέθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει τον νέο κατάλογο έργων και ότι θα εξαλείψει τη γραφειοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή