Σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων προχωρούν οι τράπεζες

Σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων προχωρούν οι τράπεζες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύουν τις γραμμές άμυνάς τους οι εγχώριες τράπεζες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που δημιουργούν η κρίση και η προοπτική παρατεταμένης οικονομικής καχεξίας. Με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και ριζική περιστολή λειτουργικών δαπανών, οι τράπεζες δημιουργούν κεφαλαιακά μαξιλάρια ασφαλείας και απελευθερώνουν ρευστότητα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους έναντι της κρίσης.

Χθες, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση της Piraeus Bank Egypt ενώ η επαναληπτική γενική συνέλευση της Alpha Bank έδωσε το πράσινο φως στη διοίκηση να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όποτε το κρίνει σκόπιμο. Παράλληλα, την προηγούμενη Πέμπτη η Eurobank EFG ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις για την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου της θυγατρικής της στην Τουρκία, Eurobank Τekfen.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την Piraeus Bank Egypt ενδιαφέρον για την εξαγορά της εξεδήλωσε η Standard Chartered PLC και ήδη έχει υποβληθεί στη Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου σχετικό αίτημα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, τα δύο μέρη διερευνούν επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς του trade finance, των πληρωμών και του project finance. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία μεταξύ της Standard Chartered και της Τράπεζας Πειραιώς. Σημειώνεται ότι το συνολικό ενεργητικό της Piraeus Bank Egypt φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ ενώ τα δάνεια σε 740 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο καταστημάτων φτάνει τα 48 σημεία και απασχολεί 1.699 εργαζομένους. Από την πλευρά της η Eurobank, για την ενίσχυση των κεφαλαίων και την απελευθέρωση ρευστότητας, προανήγγειλε την πώληση της Eurobank Tekfen στην Τουρκία. Στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, τονίζουν στελέχη του ομίλου, η διάθεση του πλειοψηφικού μεριδίου της τουρκικής τράπεζας θα επιτρέψει την ανακατανομή πόρων για την ανάπτυξη και ενίσχυση των υφιστάμενων διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank EFG σε χώρες όπου κατέχει σημαντική παρουσία και, παράλληλα, θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της θέση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα επενδεδυμένα κεφάλαια του ομίλου στη θυγατρική στην Τουρκία προσεγγίζουν τα 330 εκατ. ευρώ ενώ η παροχή ρευστότητας εκτιμάται σε 600 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 ο όμιλος Eurobank είχε αποκτήσει το 70% της Tekfen έναντι 182 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ότι στις αρχές του έτους ανακοινώθηκε συμφωνία για την πώληση του 70% της θυγατρικής της στην Πολωνία Polbank EFG στην αυστριακή τράπεζα Raiffeisen έναντι 490 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή ενισχύεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank κατά 125 μονάδες βάσης ενώ παράλληλα απελευθερώνεται ρευστότητα για τον όμιλο ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Επίσης η Eurobank διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό, 13%, στη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου φετινού τριμήνου, οι διεθνείς δραστηριότητες των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) αριθμούσαν περισσότερα από 3.000 καταστήματα. Το σύνολο των χορηγήσεων των τεσσάρων τραπεζών στις διεθνείς δραστηριότητές τους ξεπερνούσε τα 51 δισ. ευρώ.

Ανάκαμψη στη ΝΑ Ευρώπη

Οι οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης υπέστησαν νωρίτερα τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης, στο τέλος του 2008. Τώρα βρίσκονται σε φάση βελτίωσης χάρη στις εξαγωγές τους και δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την κρίση της περιφέρειας του ευρώ. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι οικονομίες των χωρών παρουσίασαν αύξηση των ρυθμών ανάκαμψης, ενώ οι προοπτικές βελτιώθηκαν ακόμη και σε αυτές που είχαν παρουσιάσει υστέρηση το 2010, δηλαδή στη Ρουμανία και σε ένα μικρότερο βαθμό και στη Βουλγαρία. Η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές, ενώ η εγχώρια ζήτηση παραμένει υποτονική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή