Συρρίκνωση και ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Συρρίκνωση και ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατέρμονη η απαξιωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για εικοστό διαδοχικό μήνα. Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου η αγορά κατέγραψε δύο φορές νέο χαμηλό έτους που είναι επίπεδα της 6ης Φεβρουαρίου του 1997, ενώ έχει συμπληρώσει 9 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Αντίστοιχο πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε να συμβεί από την περίοδο 6 Ιουνίου έως και 24 Ιουνίου 2008, όταν και συμπλήρωσε δώδεκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σύμφωνα με το αρχείο της Πήγασος Χρηματιστηριακή. Εικόνα διάλυσης παρουσιάζονται στις κεφαλαιοποιήσεις, καθώς αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κάτω από το 1 δισ. ευρώ ενώ η διαφορά στην κορυφή μεταξύ της Coca-Cola 3Ε και της Εθνικής Τράπεζας έχει διευρυνθεί στα 3 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 15,97% ενώ από το υψηλό έτους (1.715,13 μονάδες στις 18 Φεβρουαρίου) ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει πτώση 30,73%. Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης το Χ.Α. από την αρχή του έτους έχει χάσει λογιστικά 9 δισ. ευρώ και 22 δισ. ευρώ από τα υψηλά της 18ης Φεβρουαρίου. Κύρια χαρακτηριστικά της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε παρέμειναν η τάση υποαπόδοσης στις τράπεζες, που συνοδεύτηκε από ισχυρές πιέσεις και νέα ιστορικά χαμηλά για αρκετές τράπεζες, και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, εικόνα που αναλυτές αποδίδουν στο αδιέξοδο των Ευρωπαίων ηγετών να δώσουν μία τελική λύση για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Οπως εξηγούν, οι ελπίδες για ουσιαστική αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό ταμπλό εναποτίθενται πλέον στις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής που αναμένονται την άλλη εβδομάδα, σε ενδεχόμενες νέες πρωτοβουλίες στο «μέτωπο» των τραπεζικών συγχωνεύσεων, αλλά πρωταρχικά στην ταχεία και επιτυχή υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, κυρίως αυτού των αποκρατικοποιήσεων. Τη βαθύτερη κρίση από τη δεκαετία του 1980 βιώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η κατάρρευση της αγοράς ξεκίνησε μετά το υψηλό του 2007 στις 31 Οκτωβρίου με τον Γενικό Δείκτη εκείνη την ημέρα να φθάνει τις 5.334,50 μονάδες και την Εθνική Τράπεζα να καταγράφει ιστορικό υψηλό στα 47,98 ευρώ. Από την 1η Νοεμβρίου 2007, που ουσιαστικά ξεκινάει και η μεγάλη πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ λόγω των subrime δανείων και μετεξελίχθηκε σε διεθνή οικονομική κρίση, το ελληνικό Χρηματιστήριο αρχίζει σταδιακά να χάνει έδαφος. Η κεφαλαιοποίηση έχει καταρρεύσει στα 43,60 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει μόλις το 19,13% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για φέτος στη χώρα μας. Τέτοια μεγάλη πτώση δεν έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια καθώς το 1987 ο Γενικός Δείκτης είχε ετήσιες απώλειες που άγγιξαν το 60%, την τριετία 1990-1992 το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε καταγράψει απώλειες 66%, ενώ την τριετία 2000-2002, αμέσως μετά τη φούσκα του 1999, η πτώση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη άγγιξε το 76%. Η βασική διαφορά των μεγάλων πτώσεων τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες είναι ότι οφειλόταν σε διεθνή γεγονότα όπως συνέβη το 1987 ή το 1990-92 είτε σε εγχώρια και διεθνή κερδοσκοπικά funds που πλούτισαν εις βάρος των δεκάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών προκαλώντας τη μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1999.

Αυτή τη χρονική στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο των οικονομιών, είμαστε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης και αποτελούμε δακτυλοδεικτούμενη αγορά, αφού η εικόνα των κλειστών επαγγελμάτων και η κυριαρχία του παρεμπορίου παραπέμπουν σε αγορές τύπου Σοβιετικής Ενωσης τις δεκαετίες ’60 και ’70. Στο πλαίσιο αυτό το Χρηματιστήριο Αθηνών καθημερινά συρρικνώνεται, δεκάδες χιλιάδες επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και αναστέλλουν τη λειτουργία των χρηματιστηριακών τους κωδικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή