Ευκαιρίες στους 50+ για να… παραμείνουν στην αγορά εργασίας

Ευκαιρίες στους 50+ για να… παραμείνουν στην αγορά εργασίας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά και την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου 2011 της κοινής απόφασης του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να οριστεί το 2012 «Ευρωπαϊκό έτος για την ενεργό γήρανση και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών», δεν μένει πλέον παρά να συμφωνηθεί και το ύψος του προϋπολογισμού που θα υποστηρίξει τις δραστηριότητές του. Προτείνεται, ωστόσο, να μην είναι κατώτερος των 5 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι θα συμφωνεί στα 6 εκατ. Το ποσόν αυτό θα καλύψει μόνο τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες και όχι τη συγχρηματοδότησή τους.

Τι σημαίνει όμως «ενεργός γήρανση»; Σημαίνει τη «δημιουργία ευκαιριών και προϋποθέσεων ώστε οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας 50+ να μπορούν να παραμένουν περισσότερο στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, με τη «γλυκόπικρη» πρόβλεψη ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού άνω των 60 ετών είναι σήμερα ταχύτερος από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και, ακόμη, ότι στη χρονική περίοδο 2015-2035 η ηλικιακή αυτή πληθυσμιακή ομάδα θα αυξάνεται ετησίως κατά 2 εκατ. άτομα, η σημασία του ευρωπαϊκού αυτού έτους φορτίζεται με τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος». Και οι τέσσερις «στόχοι» του, τους οποίους καλούνται να προωθήσουν μέσα στο 2012 οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών και οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι οι εξής:

Πρώτον, ενημέρωση και δημόσια ευαισθητοποίηση για τη σημασία της ενεργού γήρανσης όπως και να την εγγράψουν με υψηλή προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα τους.

Δεύτερον, να προκαλέσουν δημόσια συζήτηση, ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης μεταξύ των κρατών-μελών όπως και των συμμετόχων σε κάθε επίπεδο.

Τρίτον, να προτείνουν ένα δεσμευτικό πλαίσιο και συγκεκριμένες δράσεις που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση παγκόσμιων στρατηγικών για τη διαχείριση της διαφορετικότητας των ηλικιών στην απασχόληση και στους εργασιακούς χώρους.

Και, τέταρτον, να προωθήσουν δραστηριότητες για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω ηλικίας, των στερεοτύπων και των εμποδίων που επηρεάζουν δυσμενώς την απασχολησιμότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή