Απολύτως ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες, λέει ο πρόεδρος της EBA

Απολύτως ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες, λέει ο πρόεδρος της EBA

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες πρέπει να νιώθουν απολύτως ασφαλείς για τις τράπεζές τους, επεσήμανε σε συνέντευξη στην «Κ», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), Αντρέα Ενρια, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests. Οπως εξήγησε, «τα φετινά τεστ κοπώσεως ήταν εξαιρετικά δύσκολα και αυστηρά για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες -ακόμα και στο πιο δυσμενές σενάριο- εμφανίζουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια κατά 2,44 δισ. ευρώ, σε σχέση με το όριο που έχει τεθεί (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 5%)». Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην κεφαλαιακή ενίσχυση στην οποία θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες «απέτυχαν» στα stress test. Επιπλέον, «οι χώρες που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) θα πρέπει να ανησυχούν λιγότερο, καθώς ένα μέρος του «πακέτου» προβλέπει έκτακτη ενίσχυση των τραπεζών σε περίπτωση προβλημάτων, όπως είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Για την Ελλάδα ήδη το Ταμείο έχει ενισχυθεί με 10 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα προβλέπει στην τελευταία της έκθεση επιπλέον ενίσχυση με περίπου 20 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Στα stress tests δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση χρεοκοπίας ευρωπαϊκού κράτους. Στην ερώτηση εάν κάποιο από τα σενάρια ακραίων καταστάσεων είναι ισόβαθμης «δυσκολίας» με την περίπτωση χρεοκοπίας, η απάντηση ήταν αρνητική. «Οχι δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία μεταξύ των σεναρίων που υιοθετήθηκαν και της περίπτωσης χρεοκοπίας». Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Ενρια, «τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν αυτή τη φορά λαμβάνουν υπόψη την πρόσφατη μεγάλη πτώση των τιμών των ομολόγων και εφαρμόσαμε σενάρια που περιλαμβάνουν «κούρεμα» (haircut), εκτίναξη του κόστους δανεισμού και των spreads. Για παράδειγμα, το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα αναθεωρήθηκε με στοιχεία της 24ης Μαΐου προβλέποντας εκτίναξη των spreads στα 10ετή ομόλογα κατά 460 μονάδες βάσης και haircut περίπου 25%. Από το ποσοστό αυτό, περίπου οι 22 ποσοστιαίες μονάδες θα προέρχονταν από διεύρυνση των spreads.

Πόσο πιο αξιόπιστα είναι αυτή τη φορά τα stress tests; Πέρυσι, περίπου μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που είχαν περάσει με επιτυχία οι ιρλανδικές τράπεζες, η χώρα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης, λόγω… τραπεζών. «Αυτή τη φορά έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ πιο αυστηρά κριτήρια. Ισως, το κυριότερο είναι ότι υπήρξε μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τον τρόπο εφαρμογής των κριτηρίων, της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε και των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή