Κρατικά δάνεια έως 200 εκατ. στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής

Κρατικά δάνεια έως 200 εκατ. στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα του ελληνικού Δημοσίου να χορηγεί δάνεια προς το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, έως του ποσού των 200 εκατ. ευρώ, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την Ανάπτυξη και τη Δημοσιονομική Εξυγίανση». Το εγγυητικό κεφάλαιο συστάθηκε πριν από μερικούς μήνες προκειμένου να αναλάβει την αποζημίωση όσων ήταν ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικές εταιρείες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια. Ο βραχύβιος μέχρι σήμερα βίος του δεν έχει επιτρέψει τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων για την κάλυψη των ελλειμμάτων που άφησαν πίσω τους οι εταιρείες Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, το ύψος των οποίων ξεπερνά -σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς- τα 600 εκατ. ευρώ.

Οπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση, το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να χορηγεί δάνεια προς το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής μέχρι του συνολικού ποσού των 200 εκατ. ευρώ, με την έκδοση και παράδοση, αντί μετρητών, ομολόγων αντίστοιχης αξίας. Η εξόφληση του δανείου θα γίνεται σε δέκα άτοκες ετήσιες δόσεις με περίοδο χάριτος οκτώ ετών. Από την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, το Δημόσιο αποκτά αυτοδίκαια ενέχυρο επί των 2/3 των συνολικών εσόδων του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής, ενώ οι ειδικότεροι όροι του δανείου θα καθοριστούν με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Οπως προβλέπει η ρύθμιση, «το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής θα καταβάλλει στους καταναλωτές τα χρηματικά ποσά που προβλέπονται βάσει του νόμου, υπό τον όρο της νομότυπης παραίτησής τους από κάθε σχετική αξίωσή τους, εκκρεμούς ή μη ενώπιον των δικαστηρίων, κατά του ελληνικού Δημοσίου».

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value εκκρεμεί η διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση αναδόχου, και σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, το μέρος της απαίτησης που δεν θα αναληφθεί από τον ανάδοχο -εάν υπάρξει- ικανοποιείται από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής κατά τον χρόνο λήξης του αρχικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ατόκως και σε ποσοστό 70%. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, όσα ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν ημερομηνία λήξης μετά το έτος 2024 θεωρείται ότι λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η απαίτηση υπολογίζεται όπως είχε διαμορφωθεί κατά την ημέρα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας. Το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής δύναται να ικανοποιεί αιτήσεις πρόωρης εξόφλησης, μετά συμβιβαστική μείωση της απαίτησης του ενδιαφερομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή