Σε πέντε πακέτα των 46,5 εκατ. ευρώ η πώληση των συχνοτήτων της κινητής

Σε πέντε πακέτα των 46,5 εκατ. ευρώ η πώληση των συχνοτήτων της κινητής

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 46,5 εκατ. ευρώ καθόρισε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την ελάχιστη τιμή του κάθε μπλοκ φάσματος (2Χ5 ΜΗz) που θα εκχωρηθεί στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με αφορμή τη λήξη των αδειών των εταιρειών Vodafone και Wind Hellas. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει τουλάχιστον 232 εκατ. ευρώ από την εκχώρηση των πέντε μπλοκ που θα βρεθούν άμεσα στη διάθεσή του.

Ηδη τα τέσσερα από αυτά αφορούν τις άδειες των Wind Hellas και Vodafone που λήγουν το 2012 (κάθε εταιρεία ελέγχει 2Χ10 ΜΗz), ενώ το πέμπτο μπλοκ αναμένεται να εκχωρηθεί σύντομα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η σχετική απόφαση εκχώρησης των συγκεκριμένων συχνοτήτων αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό κ. Π. Μπεγλίτη, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κύπρο.

Το τίμημα που καθορίζει η ΕΕΤΤ χαρακτηρίζεται «αλμυρό» από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά η ρυθμιστική αρχή φαίνεται να «χρύσωσε» το αντίτιμο με την εισήγησή της που προβλέπει υποχώρηση από μια διαδικασία αμιγούς δημοπρασίας των συχνοτήτων. Ειδικότερα, στην πρόταση της ΕΕΤΤ αναφέρεται στην εκχώρηση 1,5 μπλοκ φάσματος (2Χ7,5 ΜΗz) χωρίς διαγωνιστική διαδικασία σε κάθε μία από τις δύο εταιρείες Wind και Vodafone, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια στη λειτουργία των δύο επιχειρήσεων αντί τιμήματος περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Ακόμη η ΕΕΤΤ ανοιχτό αφήνει προς απόφαση από τον υπουργό Υποδομών το ενδεχόμενο εκχώρησης ενός μπλοκ φάσματος (2Χ5 ΜΗz) στην Cosmote με την ίδια διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή το τίμημα ανεβαίνει στα 186,5 εκατ. ευρώ, και μένει ένα μπλοκ φάσματος που σπάει σε ίσα τμήματα (2Χ2,5 MHz) και δημοπρατείται με την αντίστοιχη ελάχιστη τιμή. Αν στην περίπτωση της Cosmote δεν ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με εκείνη των Vodafone και Wind, τότε μένουν δύο μπλοκ φάσματος που αναμένεται να δημοπρατηθούν σε τέσσερα ίσα τμήματα (2Χ2,5 ΜΗz).

Σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο τίμημα που διασφαλίζεται για το Δημόσιο είναι 232 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει την άντληση 270 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία, στόχος που κρίνεται επιτεύξιμος, εφόσον όμως υπάρξει εναρμόνιση όλων των αδειών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην περιοχή των 900 MHz. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Vodafone και Cosmote κατέχουν από ένα μπλοκ φάσματος η κάθε μία, τα οποία λήγουν τη διετία 2016-17. Τώρα, κάτω από τη δημοσιονομική πίεση, θα προταθεί στις εταιρείες να επεκτείνουν τη χρήση της συγκεκριμένης άδειας μέχρι το 2032 -δηλαδή για 20 επιπλέον χρόνια- καταβάλλοντας το αντίστοιχο τίμημα. Ως συνέπεια, ο στόχος των 270 εκατ. ευρώ θεωρείται επιτεύξιμος.

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί πλέον είναι η διαδικασία καταβολής. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η καταβολή θα γίνει σε μία δόση, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι αυτό θα είναι επαχθές για τις επιχειρήσεις. Ο τρόπος καταβολής, αλλά και μια άλλη σειρά θεμάτων, αναμένεται να αποσαφηνιστεί μετά τη δημόσια διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, από την ερχόμενη εβδομάδα και ώς τα μέσα του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Τον τελικό λόγο όμως των αποφάσεων θα έχουν η κυβέρνηση και ο κ. Γ. Ραγκούσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή