ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το 84% των νοικοκυριών περιορίζει τη χρήση κινητού λόγω κρίσης

Καθώς η κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος των καταναλωτών περιορίζει τις δαπάνες. Μεταξύ αυτών, και οι χρήστες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι, όπως έδειξε το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, πλέον υπολογίζουν ιδιαίτερα τα τηλεπικοινωνιακά τέλη. Ειδικότερα, το 84% των ερωτηθέντων (νοικοκυριών) στη χώρα μας αναφέρει ότι περιορίζει τη χρήση του κινητού λόγω κόστους. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκπαραθυρώνοντας την Ιρλανδία που κατείχε την ίδια θέση πριν από περίπου 15 μήνες.

Πανευρωπαϊκά

Και δεν είναι μόνον οι χώρες που βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα της δημοσιονομικής κρίσης στις οποίες περιορίζεται η χρήση κινητού λόγω κόστους. Το Ευρωβαρόμετρο (E-Communications Household Survey) έδειξε αύξηση του ποσοστού των χρηστών που περιορίζουν τη χρήση λόγω κόστους σε ολόκληρη την Ε.Ε. των 27. Το 65% πλέον δηλώνει ότι το υψηλό κόστος περιορίζει τη χρήση των κινητών υπηρεσιών, έναντι 61% που ήταν 15 μήνες πριν. Η Ελλάδα ωστόσο κατέκτησε την πρώτη θέση, αφού το ποσοστό εκείνων που πλέον υπολογίζουν το κόστος χρήσης στο κινητό αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου (84% από 74%). Η χώρα μας πλέον, με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη, κατατάσσεται στην 1η θέση στην Ε.Ε., έχοντας πίσω της την Ισπανία (79%) και τρίτη την Ιρλανδία (75%). Οι χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη στην ίδια μέτρηση ήταν η Αυστρία (39%) και η Φινλανδία (41%).

Το νέο Ευρωβαρόμετρο δημοσιοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα και αφορά μετρήσεις που έγιναν στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2011. Το προηγούμενο αντίστοιχο Ευρωβαρόμετρο είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2009. Το δείγμα των ερωτηθέντων περιέλαβε περίπου 24.000 άτομα απ’ τις 27 χώρες, εκ των οποίων τα 1.000 άτομα προέρχονταν από την Ελλάδα.

Βασικό συμπέρασμα του νέου Ευρωβαρόμετρου είναι η γρήγορη μετακίνηση των καταναλωτών σε συνδυασμένες υπηρεσίες επικοινωνιών (σταθερή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία, Internet, συνδρομητική TV κ.ά.). Οι καταναλωτές κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, άλλοι για λόγους ευκολίας και άλλοι λόγω κόστους. Στην Ελλάδα το 43% των νοικοκυριών διαθέτει πλέον την ελάχιστη συνδυασμένη υπηρεσία που αφορά τη χρήση τηλεφώνου και Internet -γνωστό ως double play- ποσοστό αυξημένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο. Σύμφωνα δε με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, το 43% ανέφερε ότι επέλεξε τη συνδυαστική υπηρεσία για λόγους ευκολίας, αλλά το 48% δήλωσε ότι το έπραξε για λόγους κόστους. Σύμφωνα με τις αποκρίσεις των Ελλήνων καταναλωτών, οι συνδυαστικές υπηρεσίες κοστίζουν λιγότερο απ’ ό,τι αν τις αποκτούν ξεχωριστά.

Συνδυαστικές υπηρεσίες

Πάντως, συνολικά η Ευρώπη κινείται προς την κατεύθυνση αυτή. Η χρήση συνδυαστικών υπηρεσιών εμφανίζεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη απ’ ό,τι στην προηγούμενη μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου. Το κόστος όμως τελικά στην Ελλάδα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο και σε όσους δεν συμμετέχουν στο ηλεκτρονικό γίγνεσθαι. Το 53% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δεν διαθέτει σύνδεση στο Internet και ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι το κόστος. Το 18% από τα ελληνικά νοικοκυριά που δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο επικαλείται κάποιον παράγοντα κόστους. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους δείκτες χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα, εμφανίζεται η ίδια ιστορική εικόνα: υψηλή διείσδυση της τηλεόρασης, χαμηλή διείσδυση των Η/Υ και του Internet.