Αντιδράσεις από την αγορά για το νομοσχέδιο τυχερών παιγνίων

Αντιδράσεις από την αγορά για το νομοσχέδιο τυχερών παιγνίων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γκρίνιες» διατυπώνουν οι παίκτες της αγοράς για το σχέδιο νόμου που αφορά τα τυχερά παιχνίδια και το οποίο παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες (Stanleybet και Betfair) καταφέρονται εναντίον του νόμου, όπως επίσης και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος (ΟΣΗΠΕ). Γκρίνιες επίσης ακούγονται και από την πλευρά των καζίνο, χωρίς ωστόσο να έχουν διατυπωθεί εγγράφως.

Σε ό,τι αφορά την Βetfair, η εταιρεία βάλλει κατά του νομοσχεδίου που απαγορεύει πρακτικά τη λειτουργία της στην Ελλάδα ως ανταλλακτήριο στοιχηματισμού. Η ίδια χαρακτηρίζει την απαγόρευση της λειτουργίας των ανταλλακτηρίων στοιχηματισμού στη χώρα μας «αδικαιολόγητη διάκριση» και μη αναλογική και ότι δεν συνάδει με την αρχή της συνέπειας, όπως αυτή ορίζεται από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η εταιρεία, ακόμη, αντιδρά στις κυρώσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, τις οποίες χαρακτηρίζει ασαφείς.

Κόντρα

Από την άλλη πλευρά, η Stanleybet, η οποία βρίσκεται σε κόντρα με το ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΠΑΠ επί πολλά χρόνια, σε σημείωμά της αναφέρει ότι το προταθέν σχέδιο νόμου συνεχίζει τη στρέβλωση της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, διατηρώντας και επεκτείνοντας το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ αλλά και την «προικοδότησή» του μέσω του βιντεολόττο, την οποία χαρακτηρίζει «παράνομη κρατική ενίσχυση». Σύμφωνα με την εταιρεία, το σχέδιο νόμου βάζει σε δεύτερη μοίρα τους καταναλωτές και το δημόσιο συμφέρον, ενώ συνιστά πρόσκομμα στην εισροή επενδύσεων. «Το κατατεθέν από την ελληνική κυβέρνηση νομοσχέδιο δεν αποτελεί δίκαιη και βιώσιμη προσπάθεια ρύθμισης της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Stanleybet κ. Κ. Μαραγκάκης.

Οι δύο εταιρείες, επιπλέον, βάλλουν κατά της υποχρέωσης εγκατάστασης στην Ελλάδα των Η/Υ όπου διενεργούνται τα τυχερά παιχνίδια, ενώ ακόμη τάσσονται κατά της υποχρέωσης διενέργειας των συναλλαγών μέσω εγχώριων τραπεζών.

Τέλος, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του τόπου, η ΟΣΗΠΕ διαμαρτύρεται ότι το νέο σχέδιο νόμου δεν διαχωρίζει ψυχαγωγικά και τυχερά παίγνια. Η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Παιχνιδιών χαρακτηρίζει «μοναδική παγκοσμίως» την εισαγόμενη ρύθμιση πιστοποίησης των ψυχαγωγικών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο μέσω του νόμου. «Από τη μια μεριά υποχρεωνόμαστε να καταργήσουμε το άρθρο 3 του Ν. 3037/02 που απαγόρευε τη διενέργεια ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων μέσω Διαδικτύου και από την άλλη επιβάλλουμε «πιστοποίηση» για τα ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια στο Διαδίκτυο αντί της ελεύθερης διεξαγωγής τους!».

Τέλος, όλες οι πλευρές βάλλουν κατά της κυβέρνησης, που έφερε ένα νόμο ένα μήνα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει τις παρατηρήσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή