Επιταχύνονται οι διαδικασίες για επιλογή και μεταβίβαση των δημοσίων ακινήτων

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για επιλογή και μεταβίβαση των δημοσίων ακινήτων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νυχθημερόν εργάζονται οι αρμόδιοι για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες επιλογής και μεταβίβασης των δημοσίων ακινήτων – στο πλαίσιο του ογκωδέστατου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, καθώς το πρώτο πακέτο κατάλληλων ακινήτων έπρεπε ήδη να έχει καθοριστεί από τις αρχές Ιουνίου, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες τις προσεχείς εβδομάδες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο παρέκκλισης από το αυστηρότατο χρονοδιάγραμμα.

Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα η συνεργαζόμενη ομάδα τραπεζών, που αποτελείται από τις Alpha bank, Eurobank, Επενδυτική Τράπεζα, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αττικής και Αγροτική, υπό τον συντονισμό της Εθνικής Τράπεζας, εκπονεί τις απαιτούμενες μελέτες με εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες δεν είχε καν συσταθεί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, ούτε είχε βέβαια στελεχωθεί.

Με την πρόσφατη ανάδειξη του κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, μέχρι πρότινος επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Eurobank, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, άνοιξε ο δρόμος για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα προβλέπονται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στο Ταμείο Αξιοποίησης θα μεταβιβάζονται (με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων), χωρίς αντάλλαγμα, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, τα προς αποκρατικοποίηση ακίνητα. Μάλιστα, από τη στιγμή που θα περιέλθουν στο ταμείο τα ακίνητα, το Δημόσιο χάνει κάθε δικαίωμά του επί αυτών. Ετσι, τώρα το επόμενο βήμα αφορά την επιλογή των κατάλληλων ακινήτων, με τη σχετική λίστα να εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη προς παράδοση στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εν λόγω πακέτο θα περιλαμβάνονται το μεγαλύτερο ακίνητο του ελληνικού Δημοσίου – το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, εκτάσεις στην Ανάβυσσο, στο Μεσολόγγι και στο Βαθύ της Σάμου, όπως επίσης η περιοχή Καϊάφα στην Ηλεία, οι Αλυκές στη Ζάκυνθο και το Πρασονήσι (πλησίον της Ρόδου).

Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, τα ακίνητα που προκρίνονται σε πρώτη φάση έχουν έντονο τουριστικό και παραθεριστικό ενδιαφέρον. Προτού όμως προχωρήσει η αξιοποίησή τους, απαιτούνται αρκετά ακόμα βήματα, αρχής γενομένης από την ανάγκη να καταστούν ελκυστικά προς τους επενδυτές, μέσω της εκπόνησης των απαιτούμενων πολεοδομικών μελετών, αλλά και της εφαρμογής των όσων προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου. Συγκεκριμένα, οι μελέτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον συντελεστή δόμησης 0,2 για τουρισμό-αναψυχή, 0,3 για επιχειρηματικά πάρκα και 0,4 για θεματικά πάρκα-εμπορικά κέντρα. Μάλιστα, με προεδρικό διάταγμα μπορεί να τροποποιείται το περιεχόμενο των γενικών κατηγοριών χρήσεων γης που θέτει ο Εφαρμοστικός. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, ο αιγιαλός και η παραλία επιτρέπεται να παραχωρηθούν απευθείας στον επενδυτή για διάστημα 50 ετών, ενώ τίθεται «πλαφόν» 60 ημερών στην έκδοση οικοδομικής άδειας.

Καθιερώνεται, επίσης, το «δικαίωμα της επιφάνειας» επί δημοσίων κτημάτων, σύμφωνα με το οποίο ο ιδιώτης επενδυτής αποκτά εμπράγματο δικαίωμα σε κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις που ανεγείρονται πάνω σε ακίνητο το οποίο δεν αποτελεί δική του ιδιοκτησία. Την κυριότητα του ακινήτου έχει το Δημόσιο, αλλά ο επενδυτής το εκμεταλλεύεται έναντι τιμήματος που καταβάλλει στον ιδιοκτήτη. Η διάρκεια αυτού του δικαιώματος ξεκινά από τα 5 χρόνια και μπορεί να φτάσει τα 50 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή