ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Οι εργαζόμενοι του Δημοσίου που εξαιρούνται από τις περικοπές

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη Σύσταση Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων προβλέπεται ότι η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α. Ε.) και οι εργαζόμενοί της εξαιρούνται από το καθεστώς των ΔΕΚΟ και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης απαιτεί ευελιξία και λειτουργικότητα, άρα θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις περιοριστικές διαδικασίες που επιβλήθηκαν με τον N. 3899/2010.

Στον ΟΤΕ οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ συνεχίζονται, καθώς οι δύο πλευρές, διοίκηση και εργαζόμενοι, δεν συμφωνούν. Η διοίκηση κάνει λόγο για στοχευμένη εθελουσία έξοδο η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη σε οικονομικούς όρους. Οι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν και θέτουν κόκκινες γραμμές. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Τρίτη, αλλά καπνός στην καμινάδα, αν τελικά υπάρξει αυτό, θα είναι στο τέλος Αυγούστου.

Γερμανικό σχέδιο για επενδύσεις

Αρκετά έντονο φαίνεται ότι είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τη Γερμανία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, αναπτύσσεται ένα γερμανικό σχέδιο 16 σημείων για συνεργασία και προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Το σχέδιο αυτό θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ευρωπαϊκό νέο «Σχέδιο Μάρσαλ». Πρώτο βήμα θα είναι η διοργάνωση ενός επενδυτικού συνεδρίου με τη συμμετοχή των κορυφαίων επιχειρηματικών οργανισμών της Γερμανίας και η ενεργοποίηση του γερμανικού οργανισμού German Trade and Invest για την προώθηση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και των τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Παντελής ζητεί να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές οι υποθέσεις (προκαταρκτική διαδικασία, προανακριτική διαδικασία προς σύνταξη κατηγορητηρίου κ.λπ.), ώστε με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους από τις 16 Σεπτεμβρίου 2011, να έχει πλήρη εικόνα του «χάρτη» των οικονομικών-φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.

Χαρτογράφηση υποθέσεων

Ο επικεφαλής των εισαγγελέων του οικονομικού εγκλήματος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, με γραπτή παραγγελία του ζήτησε από όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας να τον ενημερώσουν για όλες τις εκκρεμείς φορολογικές, τελωνειακές, κ.λπ. υποθέσεις, που διερευνώνται δικαστικά σε όλη την Ελλάδα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κάθε μία. Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους του σε όλη την επικράτεια, να του διαβιβάσουν στοιχεία για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν φοροδιαφυγή, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος κ.λπ.

Καθησυχάζουν τους διοργανωτές συνεδρίων στην Αθήνα

Σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων -οι οργανωτές των οποίων εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη διοργάνωση των εκδηλώσεών τους στην Αθήνα, φέτος και τον επόμενο χρόνο ή δήλωσαν ότι εξετάζουν να αλλάξουν προορισμό- παρενέβη με επιστολές του το γραφείο συνεδρίων της Αθήνας (Αthens Convention Bureau). Οι οργανωτές προβληματίστηκαν από τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα και τις ακραίες μορφές κινητοποιήσεων. Στις επιστολές του το ΑCΒ υπογραμμίζει ότι η Αθήνα είναι ασφαλής προορισμός επισημαίνοντας ότι κάποια ακραία περιστατικά που εκδηλώθηκαν ήταν μεμονωμένα και σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της πόλης.