Ελλειμμα 1,7 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Ελλειμμα 1,7 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώθηκε κατά 4,8% ή 586 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή, εξηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος, αντανακλά τη σημαντική κάμψη του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 2 δισ. ευρώ και τη μικρή άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Κι αυτό γιατί υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και τη μικρή μείωση του πλεονάσματος τρεχουσών μεταβιβάσεων. Ειδικότερα, το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 874 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός πλοίων και καυσίμων κατά 1,8 δισ. ευρώ και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 230 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 17,4%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8,9%. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 9,9% και οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 9,4%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 291 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1.998 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 308 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2010, λόγω του υψηλού επιπέδου των μεταβιβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή