Μετά την αβεβαιότητα, η αγορά αναζητεί κατεύθυνση

Μετά την αβεβαιότητα, η αγορά αναζητεί κατεύθυνση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδιέξοδη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνεχίσθηκε και την προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε στα επίπεδα της 30ής Ιανουαρίου 1997, σημειώνοντας νέο χαμηλό έτους.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατρακύλησε κάτω από τα 43 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν μόλις στο 19,5% του φετινού εκτιμώμενου ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Οι συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης χαρακτηρίστηκαν από αναιμικούς όγκους συναλλαγών με το 95% των ημερήσιων συναλλαγών να διοχετεύεται αποκλειστικά στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTSE 20). Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν τα 2/3 των μετοχών είτε δεν πραγματοποιούν χρηματιστηριακές πράξεις είτε πραγματοποιούν ελάχιστα τεμάχια.

Αυτή η νωθρή εικόνα της αγοράς δεν είναι χρηματιστήριο. Δεν είναι της μόδας εδώ και τουλάχιστον μία τριετία το χρηματιστήριο. Αλλά να φθάνουμε στο άλλο άκρο να υπάρχουν εισηγμένες που να μην πραγματοποιούν ούτε μία πράξη συναλλαγής σε ημερήσια βάση θα πρέπει επιτέλους η διοίκηση του Χ.Α. σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ανανεώσουν το ταμπλό και όχι να δίνουν εξάμηνες διορίες.

Οι δύο ειδήσεις που έγιναν γνωστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτή την εβδομάδα για τη Σιδενόρ που εξαγόρασε το 100% της θυγατρικής της στα Σκόπια και της Ελτον Χημικά που εγγυήθηκε για την παροχή πίστωσης 500.000 ευρώ στη θυγατρική της στη Σερβία δείχνουν τη στρατηγική των εισηγμένων για τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Πίσω από τις ειδήσεις αυτές κρύβεται η πρόθεση των εισηγμένων να θωρακίσουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό που είναι ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουν αυτή τη στιγμή και επί της ουσίας είναι και το «μαξιλάρι» ασφαλείας όσο διαρκεί η εγχώρια ύφεση. Αλλωστε εδώ και δύο χρόνια όλες οι αγγελίες για προσλήψεις σε μεγάλες ή μικρομεσαίες εισηγμένες αφορούν κυρίως τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό.

Ως «κόρη οφθαλμού» προστατεύουν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια όσες εισηγμένες διαθέτουν εμπορικές ή παραγωγικές επιχειρήσεις καθώς μπορούν να πετυχαίνουν χαμηλά μεταφορικά κόστη προς την υπόλοιπη Ευρώπη, φθηνά εργατικά χέρια ενώ αντλούν ρευστότητα με την πώληση των προϊόντων που εξάγουν σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθούν και άλλες περιπτώσεις εισηγμένων που ενισχύουν και θωρακίζουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Για το σύνολο των εισηγμένων τα αποθέματα μειώθηκαν ήδη, οι απαιτήσεις «μαζεύτηκαν», το προσωπικό συρρικνώθηκε, οι δαπάνες περιορίστηκαν…

Η μείωση που παρατηρείται στα ταμειακά διαθέσιμα των περισσότερων εισηγμένων οφείλεται κυρίως στην αποπληρωμή χρεών προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού, καθώς οι ανάγκες κεφαλαίων κίνησης είναι μειωμένες, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στις λειτουργικές ταμειακές ροές. Οι παράγοντες της αγοράς και τα στελέχη των εισηγμένων δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της οικονομίας και τη φετινή χρονιά, αφού συμπληρώνονται τρία χρόνια ύφεσης και η ζήτηση διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πώς είναι δυνατόν, αναρωτιούνται, να τονωθεί το οικονομικό κλίμα όσο συνεχίζονται οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, όταν η ελληνική οικονομία βυθίζεται καθημερινά και σχολιάζεται δυσμενώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους και όσο υιοθετούνται και νέα σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή