Νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα

Νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία για την έναρξη του πρώτου κύκλου υποβολής προτάσεων και αύξηση του ποσοστού επιδότησης του προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων, στο Πρόγραμμα «Νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα». Οπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, το Πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» και εκτός από τον Α΄ κύκλο, αναμένεται να ακολουθήσουν και επόμενοι κύκλοι υποβολής προτάσεων, μέχρι την εξάντληση του Προϋπολογισμού του Προγράμματος.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη, το πρόγραμμα κυρίως αποσκοπεί στην:

Α) Ενίσχυση της δημιουργίας / ίδρυσης επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν μια καινοτόμο ιδέα ή και μια καταγεγραμμένη / κατοχυρωμένη, αλλά όχι ακόμη εμπορικά αξιοποιημένη τεχνογνωσία, σε επιχειρηματική καινοτομία.

Β) Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών νέων επιχειρήσεων (οι οποίες έχουν κλείσει έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις) οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτομικών ιδεών υπό τη μορφή της εμπορικής διάθεσης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών ή την επέκταση / διαφοροποίηση των προϊόντων / υπηρεσιών τους ή τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.

Επιλέξιμοι φορείς

Οπως αναφέρεται στον δημοσιευμένο οδηγό, οι δικαιούχοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες (α και β):

Α1) Φυσικά πρόσωπα – Υπό ίδρυση επιχειρήσεις

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης και τα οποία επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεωτικά θα συσταθούν και θα έχουν ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας μετά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος (24-5-2011), με σκοπό τη εμπορική αξιοποίηση – διάθεση καινοτομικών ιδεών ή μη αξιοποιημένης επιστημονικής, τεχνολογικής ή και μη-τεχνολογικής εμπειρίας / γνώσης και υποχρεωτικά θα έχουν την μορφή εμπορικής εταιρείας (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε.), ή ατομικής επιχείρησης ή κερδοσκοπικού συνεταιρισμού το αργότερο μέχρι την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης.

Για προτάσεις που υποβάλλονται εντός του 2011, οι υπό ίδρυση επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και να ιδρύονται με κατ’ ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 51% και αποκλειστικής διαχείρισης, από φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα ή μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 01-01-2010 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος. Αντιστοίχως, για προτάσεις που υποβάλλονται εντός του 2012, οι υπό ίδρυση επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και να ιδρύονται από φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα ή μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 01-01-2011 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος και ομοίως για τα υπόλοιπα έτη που θα διαρκέσει το πρόγραμμα.

Δεν θεωρείται ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα οι επιτηδευματίες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και δηλώνουν τα εισοδήματά τους στην κατηγορία ελεύθερα επαγγέλματα (έντυπο φορολογίας Ε3), καθώς επίσης και όσοι δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες που φορολογούνται αποκλειστικά με βάση το αντικειμενικό σύστημα.

Α2) Νεοσύστατες επιχειρήσεις

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν επίσης και οι νεοσύστατες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία), καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες κατά το έτος υποβολής της επενδυτικής πρότασης έχουν συσταθεί και κάνει έναρξη δραστηριότητας, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει μια πλήρη διαχειριστική χρήση. Ελλείψει διαχειριστικών χρήσεων και στοιχείων, οι επιχειρήσεις αυτές αξιολογούνται ως υπό ίδρυση επιχειρήσεις.

Εξαιρούνται και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις (Α1) και (Α2) και συνεπώς είναι μη επιλέξιμες οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης).

Β) Νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία), καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίες:

Για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται εντός του 2011 θα πρέπει, μέχρι και την 31-12-2010 να έχουν κλείσει από τουλάχιστον μία έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και να επιδιώκουν:

– την ανάπτυξη / διάθεση / εμπορευματοποίηση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών μη αξιοποιημένης γνώσης / τεχνογνωσίας,

– την επέκταση / ριζική διαφοροποίηση των προϊόντων / υπηρεσιών τους,

– την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και διεργασιών στην παραγωγική διαδικασία / διαδικασία παροχής υπηρεσιών τους, διαμέσου της υλοποίησης και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός

Στο πλαίσιο της Προγράμματος «Νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα» ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από:

– 30.000 έως 300.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα, καθώς και σχέδια που αφορούν παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης,

– 20.000 έως 200.000 ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων του προγράμματος.

Το ποσοστό της Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Επιλέξιμες ενέργειες

1. Κτιριακά / Διαμόρφωση κτιρίων και χώρων / Ειδικές Εγκαταστάσεις (έως 25% του προϋπολογισμού).

2. Μηχανολογικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός (έως 80% του προϋπολογισμού).

3. Πληροφορική / τηλεπικοινωνίες (έως 40% του προϋπολογισμού).

4. Κατοχύρωση – Τροποποίηση Πατεντών – Πνευματικής Ιδιοκτησίας / Χρήση και Προστασία δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας / Μεταφορά τεχνογνωσίας (έως 40% του προϋπολογισμού).

5. Σχεδιασμός και πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών / Πιστοποίηση Διαχειριστικών Συστημάτων (έως 25% του προϋπολογισμού).

6. Δαπάνες Τεχνικής / Τεχνολογικής, Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης:

Εως 20% του προϋπολογισμού για δαπάνες που αντιστοιχούν σε εξειδικευμένες μελέτες και εν γένει στοχευμένες συνεργασίες/συνέργειες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων, εξειδικευμένων κέντρων ή φορέων τεχνικής – επιστημονικής υποστήριξης, (βάσει συμφώνου συνεργασίας κατατεθειμένου στην αρμόδια ΔΟΥ).

Εως 10% του προϋπολογισμού και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ για δαπάνες που αντιστοιχούν σε όλες τις άλλες ενέργειες της κατηγορίας.

7. Δαπάνες προβολής & επικοινωνίας (έως 20% του προϋπολογισμού).

8. Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων (έως 10% του προϋπολογισμού).

9. Ανάπτυξη Πρωτοτύπων (έως 20% του προϋπολογισμού).

10. Λειτουργικές Δαπάνες, μόνο για τις υπό ίδρυση επιχειρήσεις και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει πλήρη διαχειριστική χρήση (έως 5% του προϋπολογισμού και μέχρι 12.000 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή