Χωρίς αλλαγές σε εργασιακά, ασφαλιστικά οι μεταθέσεις από τη ΔΕΗ

Χωρίς αλλαγές σε εργασιακά, ασφαλιστικά οι μεταθέσεις από τη ΔΕΗ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν ως εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα διατηρήσουν όσοι μεταφερθούν στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που θα δημιουργηθεί από την απόσχιση της δραστηριότητας μεταφοράς από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έγιναν χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών, προβλέπεται ότι για τη μεταφορά του προσωπικού και τους όρους εργασίας του εφαρμόζονται οι διατάξεις του Π. Δ. 178/2002 (περί προστασίας των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων) και διατηρούνται σε ισχύ τα προβλεπόμενα σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε νόμο, σε εφαρμοστέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ, στις εν γένει υφιστάμενες υπηρεσιακές ρυθμίσεις της ΔΕΗ και σε ατομική σύμβαση εργασίας. Επιπλέον, η προϋπηρεσία που έχει αναγνωρισθεί από τη ΔΕΗ αναγνωρίζεται πλήρως για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν και δεν επιτρέπεται συνεπεία της παραπάνω μεταφοράς βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Στο αρχικό νομοσχέδιο προβλεπόταν ότι θα θεσπισθούν διατάξεις που θα παρέχουν κατ’ αναλογία το ίδιο επίπεδο προστασίας και ότι η εφαρμογή τους θα διασφαλιζόταν με απόφαση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Το νομοσχέδιο ανοίγει, επίσης, εκ νέου το θέμα της περιουσίας του οργανισμού ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ. Σε παράγραφο που προστέθηκε χθες στο άρθρο 196 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου θα πρέπει να συνταχθεί νέα αναλογιστική μελέτη για την περιουσία αυτή προκειμένου βάσει της μελέτης να γίνει ο επιμερισμός της σε κάθε μία από τις θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ.

Με μία ακόμη προσθήκη, εξάλλου, προβλέπεται ότι τα έργα που εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μπορούν να υλοποιούνται και από εταιρεία στην οποία ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) συμμετέχει τουλάχιστον σε ποσοστό 51% του μετοχικού κεφαλαίου και έχει τη διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή