ΔΗΚΤΗΣ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εποχή ευνοεί μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα»

Κατευθείαν στα βαθιά για την πρεμιέρα της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων του α΄ εξαμήνου στο Χρηματιστήριο τη μεθεπόμενη Πέμπτη 4 Αυγούστου, με Coca-Cola, ΟΤΕ και Frigoglass. Σε δύο κατηγορίες είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών. Στις εισηγμένες που έχουν καθαρή ορατότητα κερδοφορίας και είναι όσες έχουν στρέψει τη δραστηριότητά τους (πάνω από το 60% του τζίρου τους) στο εξωτερικό και σε όσες συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Το τελικό αποτέλεσμα του περυσινού α΄ εξαμήνου για 265 ισολογισμούς έδωσε ζημίες μετά φόρων ύψους 1,37 δισ. έναντι κερδών 2,995 δισ. στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Οπως διαπιστώθηκε από τις κινήσεις των εισηγμένων, το α΄ εξάμηνο του 2011, όσες εισηγμένες είχαν παρουσία στο εξωτερικό προχώρησαν σε ενίσχυση του εμπορικού τους δικτύου στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, αρκετές εισηγμένες άρχισαν να απογαλακτίζονται από τις δραστηριότητες που είχαν με το ελληνικό Δημόσιο. Οπως έχει δηλώσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank N. Νανόπουλος, η εποχή ευνοεί μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.

Δυστυχώς, η ηλεκτρονική της διεύθυνση, τον τελευταίο καιρό, δέχεται ολοένα και περισσότερες επισκέψεις από την Ελλάδα. Ο λόγος αφορά στη «σελίδα» της γερμανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Προώθησης Ξένου Εξειδικευμένου Δυναμικού, γνωστής ως ZAV. Η διεύθυνση ονομάζεται «Arbeiten in Deutschland» και έχει πληροφορίες για την κατάσταση στην αγορά εργασίας της Γερμανίας και την προσφορά απασχόλησης.

Τραπεζίτες vs χρέους

Συσκέψεις επί συσκέψεων έλαβαν χώρα τα προηγούμενα 24ωρα στην Αθήνα μεταξύ κορυφαίων τραπεζικών στελεχών, προκειμένου να αποτιμηθεί το μέγεθος της επίπτωσης που θα έχει στα χαρτοφυλάκιά τους πιθανή συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στη διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάσθηκαν, πολλά, καθώς και η αξία του χρέους που έχουν «φορτωθεί» όλα αυτά τα χρόνια, ανάλογη. Υπολογίζεται σε περίπου 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών. Οπότε, εύλογη ήταν και η παρουσία των Ελλήνων τραπεζιτών στις συναντήσεις της Ρώμης, αφού από την κατάληξη που θα είχαν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα εξαρτώντο πολλά για την επόμενη μέρα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η στήλη έχει υπόψη της τουλάχιστον τρεις Ελληνες τραπεζίτες που βρέθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Το «διαμάντι του στέμματος»

Ποιο είναι το «διαμάντι του στέμματος» για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους;

Η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω ενίσχυσή της, ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα διάθεσης φθηνών εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου για έγκαιρες κρατήσεις.

Κάθε μήνα 10.000 θέσεις θα είναι διαθέσιμες έναντι αντιτίμου 9 ευρώ, 15.000 θέσεις έναντι 19 ευρώ και αντίστοιχος αριθμός έναντι 29 ευρώ. Στόχος είναι η ενίσχυση της προπώλησης των εισιτηρίων με εκπτώσεις 15% για κρατήσεις έως και τρεις ημέρες νωρίτερα. Για τις κρατήσεις που θα γίνονται μέσω Διαδικτύου, θα παρέχεται έκπτωση 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή