Περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες

Περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Εκθεση «Γυναίκες και Διοίκηση Επιχειρήσεων» ψηφίστηκε από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο σε ευθυγράμμιση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσανατολίζεται σε δεσμευτικές ρυθμίσεις για τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην άσκηση της διοίκησης. Πότε; Στην περίπτωση που «οι επιχειρήσεις δεν καταφέρουν μόνες τους να επιτύχουν τη σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών-μελών σε διοικητικά συμβούλια». Πρόσφατα, σε εκδήλωση που έγινε στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού κ. Ρόδης Κράτσα, όχι μόνο ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για το θέμα αυτό, αλλά άρχισε και η αποδαιμονοποίηση του όρου «ποσοστώσεις». Στη χώρα μας έχουμε καταφέρει να τον μασκαρέψουμε με τόσες «μομφές», ίσως για να αποκρύψουμε τόσο τη σκοπιμότητα όσο και τη αποτελεσματικότητά του, ως ένα δοκιμασμένο μεταβατικό στάδιο από ευρωπαϊκές χώρες που δεν φορούν ακόμη τον φερετζέ της υποκρισίας.

Στη συνάντηση αυτή, που αποτελεί συνέχεια του πρώτου κύκλου συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πήραν μέρος εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, επιμελητηρίων και οργανώσεων, η πλειονότητα των οποίων υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε «αυτορρύθμιση» και να υιοθετήσουν μοντέλα για την αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού σε θέσεις διοίκησης. Συμφώνησαν, ακόμη, ότι στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να συμμορφωθούν, τότε, με τη θέσπιση ποσοστώσεων μέσω δεσμευτικού νομοθετικού πλαισίου, θα αλλάξει το τοπίο όπως και η απόδοση των επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε υψηλές διοικητικές θέσεις, παρά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, τις αποδεδειγμένες ικανότητές τους και τη φιλοδοξία τους για μια δυναμική καριέρα στις επιχειρήσεις. Στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρώπης, συμμετέχουν μόνο κατά 12% και κατά 3% σε διευθυντικές θέσεις στελεχών. «Είναι ζωτικό να θέσουμε άμεσα συγκεκριμένους δεσμευτικούς και μετρήσιμους στόχους για την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Η αξιοποίηση των γυναικών δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής και ηθικής ισότητας. Είναι επίσης αναγκαιότητα για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη», επεσήμανε η κ. Κράτσα.

Η σημαντική αυτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την οργάνωση Arborus -για την επαγγελματική ισότητα στην Ευρώπη- και με τη συμμετοχή της προέδρου και ιδρύτριάς της, κ. Κριστίνα Λάντζι η οποία και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρήσεων, όπως και εργαλεία-δράσεις που αναπτύσσουν, εντός και εκτός των επιχειρήσεών τους.

Συμμετείχαν επίσης και κατέθεσαν τις απόψεις τους η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο κ. Νίκος Αναλυτής, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ο κ. Γεώργιος Γράτσος, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου, η κ. Σοφία Οικονομάκου, πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, ο κ. Νικόλαος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Αντώνης Γκορτζής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικής Ηθικής, η κ. Σοφία Εφραίμογλου – Κουνενάκη, ταμίας του Δ.Σ. του ΣΕΒ, η κ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βουλευτής Επικρατείας.

Τις προσωπικές εμπειρίες τους από την πλευρά των επιχειρήσεων κατέθεσαν η κ. Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower Group και η κ. Νίκη Κουτσιανά, πρόεδρος της ΑΡΙVΙΤΑ. Η εκδήλωση των Αθηνών είχε συνέχεια στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Οπου -για πρώτη φορά- απενεμήθησαν με μεγάλη επιτυχία τα Βραβεία GEES -Gender Equality European Standard σε επιχειρήσεις οι οποίες προωθούν την ισότητα των φύλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή