ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρχές του 2012 πωλείται το 20% της Finansbank

Για το πρώτο τρίμηνο του 2012 μετατίθεται η πώληση μεριδίου της Finansbank. Σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters του κ. Temel Guzeloglu, γενικού διευθυντή της τουρκικής τράπεζας, πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας είναι η πώληση του 20% και η διατήρηση της πλειοψηφικής συμμετοχής στο 75%.

Σύμφωνα με τον κ. Guzeloglu, η τουρκική θυγατρική της Εθνικής θα προχωρήσει «σε δημόσια προσφορά στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, εφόσον οι συνθήκες των αγορών είναι κατάλληλες». Ο ίδιος εκτίμησε ότι αναμένει αύξηση των δανείων για τη Finanksbank το τρέχον έτος, αντίστοιχο με τον στόχο πιστωτικής επέκτασης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, που έχει προσδιοριστεί στο 25%. Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τον κ. Guzeloglu «δεν θα υποχωρήσει» και θα μείνει σταθερή, ενώ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Finansbank προχωρεί σε πώληση ενός χαρτοφυλακίου με επισφαλή δάνεια ύψους 120 εκατ. ευρώ, έναντι 7,3 εκατ. ευρώ, στην LBT Varlik Yonetimi. Η συμφωνία, όπως αναφέρει το Reuters, προβλέπει και τη συμμετοχή της Finansbank στα έσοδα που θα εισπράξει η LBT Varlik Υonetimi.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης, η πώληση του 20% της Finansbank θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου, ανεβάζοντας τον βασικό δείκτη Core Tier 1 στο 13%. Εκτός από τη Finansbank, η διοίκηση του ομίλου προγραμματίζει και άλλες ενέργειες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας κατά 120 – 150 μονάδες βάσης. Μία από τις επιλογές είναι η ενοποίηση των δραστηριοτήτων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη κάτω από μία ομπρέλα, στοχεύοντας στην ευελιξία, στην επίτευξη συνεργειών και στην αυτόνομη κάθοδο στις αγορές.