Βελτιώθηκε ο δείκτης προσέλκυσης ξένων επενδύσεων το 2010

Βελτιώθηκε ο δείκτης προσέλκυσης ξένων επενδύσεων το 2010

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ανεπαρκείς έως σήμερα επιδόσεις της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής Ξένων Αμεσων Επενδύσεων αλλά και τη σημαντική δυναμική που έχει για το μέλλον καταδεικνύει η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τη ροή των διεθνών ξένων επενδύσεων το 2010 συγκριτικά με το 2009, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τη United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) και το αμερικανικό κολέγιο Deree. Οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) στη χώρα μας παρουσίασαν κάμψη της τάξεως του 10% το 2010 συγκριτικά με το 2009, διαμορφούμενες σε 2,18 δισ. δολ., ενώ πτώση της τάξεως του 38% κατεγράφη στις εκροές ΞΑΕ την ίδια χρονιά, αγγίζοντας το 1,26 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα, η Ελλάδα βρέθηκε το 2010 στην 119η θέση σε σύνολο 141 χωρών σε ό,τι αφορά τον δείκτη απόδοσής της ως χώρας υποδοχής, από την 122η και την 120ή θέση το 2009 και το 2008 αντιστοίχως.

Ωστόσο, η χώρα μας κατέκτησε το 2010 την 43η θέση σε ό,τι αφορά τον δείκτη προσέλκυσης ΞΑΕ, από την 48η το 2008, πάντα σε σύνολο 141 χωρών, στοιχείο που πιστοποιεί την «κρυμμένη» δυναμική της Ελλάδας.

Σε διεθνές επίπεδο, οι ροές ΞΑΕ αυξήθηκαν σε 1,24 τρισ. δολάρια, ωστόσο παραμένουν κατά 15% κάτω του μέσου όρου προ της οικονομικής κρίσης και υπολείπονται κατά 37% έναντι του 2007 οπότε σημείωσαν την υψηλότερη αξία τους. Για το 2011 οι παγκόσμιες ΞΑΕ αναμένεται να αγγίξουν το 1,4 – 1,6 τρισ. δολ. ενώ στα επίπεδα του 2007 εκτιμάται ότι θα βρεθούν το 2013. Το 2010 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για τις ΞΑΕ καθώς είναι η πρώτη φορά που οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι οικονομίες σε μετάβαση απορρόφησαν άνω του 50% του συνόλου των παγκόσμιων εισροών, αγγίζοντας σε αξία τα 642 δισ. δολάρια.

Ευκαιρίες για κινεζικές επιχειρήσεις

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία στις κινεζικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στη χώρα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις. Αυτό δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Luo Linquan στο επίσημο πρακτορείο Xinhua την Κυριακή, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην Ελλάδα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θα είναι περιορισμένες και πως οι κινεζικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να επωφεληθούν. «Υπάρχουν πολλά έργα στα οποία οι κινεζικές επιχειρήσεις είναι πολύ καλές» συμπλήρωσε, καθώς κάποιες επιχειρήσεις βασικών υποδομών, θα ανοίξουν σταδιακά στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή