Γερμανικό σχέδιο για την αξιοποίηση του ελληνικού ήλιου

Γερμανικό σχέδιο για την αξιοποίηση του ελληνικού ήλιου

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν νέο δρόμο ανάπτυξης φαίνεται ότι επιφυλάσσει για τη χώρα το γερμανικό σχέδιο για παραγωγή ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο και εξαγωγή της στη Γερμανία. Στο σχέδιο αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών B. Σόιμπλε, και όπως προκύπτει από τις μετέπειτα αναφορές τόσο του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο και του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, περιλαμβάνει την ανάπτυξη επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα και ηλιοθερμικά συστήματα στην Ελλάδα και ενός ισχυρού δικτύου υψηλής τάσης για τη μεταφορά της ενέργειας που θα παράγεται από αυτά στη Γερμανία. Το γερμανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ήλιο οφείλεται σε δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον της γερμανικής οικονομίας. O πρώτος είναι η αξιοποίηση της ενεργειακής της τεχνογνωσίας που αποτελεί προϊόν υψηλής ζήτησης παγκοσμίως και ο δεύτερος συνδέεται με την απόφαση του Βερολίνου να κλείσει μέχρι το 2022 και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας. H αναπλήρωση της τροφοδοσίας της σε ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος. Το γερμανικό σχέδιο «ελληνικός ήλιος» φαίνεται να αποτελεί για τους Γερμανούς μια μικρότερης εμβέλειας αλλά σίγουρα εναλλακτική

δυνατότητα του φιλόδοξου σχεδίου «Desertec» που έχει δρομολογηθεί από γερμανικές εταιρείες και τράπεζες στη B. Αφρική για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα και εν συνεχεία την εξαγωγή της στην Ευρώπη με υποβρύχια δίκτυα. Ομως το σχέδιο «Desertec» έχει εν μέρει παγώσει λόγω της πολιτικής αναταραχής στη B. Αφρική και του τεράστιου κόστους ύψους 400 δισ. ευρώ. H Ελλάδα δεν είναι βεβαίως Σαχάρα, διαθέτει όμως ηλιοφάνεια, η αξιοποίηση και μεταφορά της οποίας δεν προϋποθέτει υποθαλάσσιες υποδομές υψηλού κόστους. Με αυτή τη λογική άνοιξε πρώτος τη συζήτηση για την αξιοποίηση του ελληνικού ήλιου ο κ. Σόιμπλε.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τη στήριξη μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων. Αυτό -κατά τις ίδιες πληροφορίες- διαπιστώθηκε στις επαφές που είχε ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους αντιπροέδρους της Deutsche Bank κ. Κάιο Βέσερ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχο Σακελλάρη. Κατά την πρόσφατη συνάντηση εξάλλου του κ. Χρυσοχοΐδη με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο, συμφωνήθηκε η εξειδίκευση της γερμανικής πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση και διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. O κ. Χρυσοχοΐδης, πάντως, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό χθες, μετέφερε την πεποίθηση ότι το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που επέδειξαν για την Ελλάδα κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο γερμανικές επιχειρήσεις αλλά και τα γερμανικά υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών θα μετουσιωθεί πολύ σύντομα σε επενδύσεις στη χώρα μας.

Το γερμανικό σχέδιο έχει δημιουργήσει προσδοκίες για έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, αλλά και τα πρώτα ερωτήματα για τα πραγματικά οφέλη της χώρας. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα καλύψει το αυξημένο κόστος της ακριβής κιλοβατώρας που παράγεται από τον ήλιο και την οποία σήμερα πληρώνει ο Ελληνας καταναλωτής, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δυναμική του, εάν το σχέδιο περιοριστεί μόνο σε φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά και όχι σε ολόκληρη την γκάμα των ΑΠΕ. Επίσης, το πού θα βρεθούν οι τεράστιες εκτάσεις που απαιτούνται για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις εξαγωγικού χαρακτήρα είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται από την αγορά, η οποία εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του σχεδίου προϋποθέτει ανάπτυξη αιολικών στα νησιά και ένταξη της διασύνδεσης των ελληνικών νησιών στο γερμανικό σχέδιο.

Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν τις ομάδες εργασίας που θα συσταθούν μεταξύ των δύο πλευρών. Σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση του σχεδίου προϋποθέτει και τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας στην οποία η E.E. στοχεύει μέχρι το 2014, μέσω της χρηματοδότησης ενιαίων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνάντηση στο Βερολίνο

Συνάντηση με εκπροσώπους 20 μεγάλων επιχειρηματικών γκρουπ θα έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Φ. Ρόισλερ. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, ο κ. Ρόισλερ κάλεσε με δήλωσή του τις εθνικές και ευρωπαϊκές στρατηγικές να επικεντρωθούν στην Ελλάδα. Στον απόηχο της επίσκεψης του κ. Χρυσοχοΐδη στο Βερολίνο, ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου βιομηχανιών της Γερμανίας κ. M. Κέρμπερ είπε ότι χρειάζεται επειγόντως ένα επενδυτικό σχέδιο που θα αλλάξει την ελληνική οικονομία και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να δώσει ελκυστικά κίνητρα για επενδύσεις στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα. O κ. Φόλκερ Τράιρ από το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο είπε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν πιστωτικά προβλήματα στην Ελλάδα και ότι η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KFW μπορεί να προσφέρει δάνεια με επιτόκια αγοράς για να βοηθήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση της Τετάρτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή