Αναμένονται περαιτέρω απώλειες στην εγχώρια αγορά ακινήτων

Αναμένονται περαιτέρω απώλειες στην εγχώρια αγορά ακινήτων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά του Real Estate εμφανίζει πτωτικές τάσεις και αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω απώλειες το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με μελέτη της ΙCΑΡ.

Ο κλάδος του Real Estate επηρεάζεται άμεσα από το γενικότερο οικονομικό κλίμα που επικρατεί, καθώς η ζήτηση εξαρτάται από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε πτώση το 2010 έναντι του προηγούμενου έτους, κατά 10,9% βάσει αριθμού αδειών, κατά 19,8% βάσει επιφάνειας και κατά 23,7% βάσει όγκου.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η μέση τιμή των ακινήτων στην Αττική παρουσίασε σημαντική πτώση το α΄ εξάμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 4%-10%, με τα ακίνητα παλαιότητας να εμφανίζουν μείωση σε ποσοστό που κυμαίνεται από -6% έως και -10% και τα νεόδμητα σε ποσοστό από -4% έως -9%. Οσον αφορά την εξέλιξη των ενοικίων, ο Δείκτης Τιμών Ενοικίων και ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ακολούθησαν, σε γενικές γραμμές, ανοδική πορεία τη χρονική περίοδο 2000-2010. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός ανόδου του δείκτη τιμών ενοικίων παρουσιάζεται σταθερά υψηλότερος από τον αντίστοιχο ρυθμό μεταβολής του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τα τελευταία χρόνια.

Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του κλάδου «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας» παρουσίασε μέση ετήσια αύξηση 6,1% την περίοδο 2000-2009. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία είχε ο κλάδος της «Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας» το 2003 (11,6%), ενώ τη μικρότερη συμμετοχή είχε το 2006 (10,5%).

Οπως προκύπτει από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό ορισμένων εκ των κυριότερων επιχειρήσεων συμβούλων ακινήτων, οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν το 2009 μείωση κατά 14,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα EBITDA μειώθηκαν κατά 13,1%, ενώ τα κέρδη προ φόρων κατά 5% περίπου, την ίδια περίοδο.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις ανάπτυξης ακινήτων, οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος ήταν μειωμένες κατά 20,2% το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 10,94% το 2009. Παρά τα σημαντικά κέρδη EBITDA και τα αυξημένα λειτουργικά αποτελέσματα, τα προ φόρων κέρδη ήταν πολύ χαμηλά, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών μη λειτουργικών εξόδων.

Τέλος, όσον αφορά τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης ακινήτων, οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος ήταν αυξημένες κατά 2,1% το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο τα κέρδη προ φόρων περιορίστηκαν σημαντικά (μείωση 71,3%), παρά το γεγονός ότι τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 53,9% το ίδιο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή