Στόχος τα 380 εκατ. ευρώ από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας

Στόχος τα 380 εκατ. ευρώ από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να εξασφαλίσει το Δημόσιο έσοδα έως και 380 εκατ. ευρώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η διαδικασία ανανέωσης και εκχώρησης νέων αδειών κινητής τηλεφωνίας. Χθες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο δημόσιας διαβούλευσης, βάσει του οποίου θα διενεργηθεί η σχετική διαδικασία.

Με βάση το κείμενο, το τίμημα για την ανανέωση άδειας που λήγει το 2012 καθορίστηκε περίπου στα 93 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν από μία φορά η Vodafone και η Wind Hellas. Η άδεια αυτή έχει 15ετή διάρκεια και θα λήξει το 2027.

Η Vodafone επίσης θα πρέπει να καταβάλει άλλα 34 εκατ. ευρώ για την επέκταση μέχρι το 2027 της άδειάς της που λήγει το 2016, ενώ άλλα 31 εκατ. ευρώ θα κληθεί να καταβάλει η Cosmote για μία άδεια που κατέχει και η οποία λήγει το 2017. Συνολικά οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καλούνται να καταβάλουν περίπου 252 εκατ. ευρώ για την ανανέωση των αδειών τους που λήγουν την περίοδο 2012-2017, με χρόνο ανανέωσης έως το 2027.

Η ΕΕΤΤ ωστόσο, με τις ευλογίες του οικονομικού επιτελείου, «βγάζει στο σφυρί» άλλα έξι μπλοκ φάσματος κυριότητας Δημοσίου. Από τα έξι αυτά μπλοκ συχνοτήτων, τα δύο ανήκουν στον Στρατό και για τα οποία μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης υπέγραψε απόφαση αποδέσμευσής τους προκειμένου να ενταχθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Τα συγκεκριμένα μπλοκ συχνοτήτων θα δοθούν μέσω δημοπρασίας, με βασική τιμή εκκίνησης της διαδικασίας περίπου στα 129 εκατ. ευρώ.

Με τα παραπάνω δεδομένα το οικονομικό τίμημα της διαδικασίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως 25 Νοεμβρίου, ανέρχεται σε κάτι περισσότερο από 380 εκατ. ευρώ. Εφόσον δεν υπάρξει τέταρτος παίκτης που θα ενδιαφερθεί για το επιπλέον φάσμα -ώστε να τονωθεί η διαδικασία της δημοπρασίας- κι εφόσον οι εταιρείες κινηθούν προβλέψιμα, τότε οι τρεις εταιρείες κινητής θα κληθούν να καταβάλουν το παραπάνω ποσό. Από το νέο φάσμα που «βγαίνει στο σφυρί», ισχυρό ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει από την Cosmote για το φάσμα που εκχωρεί ο Στρατός, ώστε να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή των 900 MHz. Σ’ αυτή την περίπτωση η εταιρεία καλείται να καταβάλει άλλα 46,6 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο φάσμα που εκχωρείται στην περιοχή των 1.800 MHz, πιθανολογείται ότι θα διεκδικηθεί από τις Vodafone και Wind. Σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση, το Δημόσιο θα εισπράξει 168 εκατ. ευρώ από τη Vodafone, 134 εκατ. ευρώ από τη Wind Hellas και 78 εκατ. ευρώ από την Cosmote.

Τα παραπάνω ποσά είναι καταβλητέα στο 100% μόλις 20 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ή στο 70% και σε τρεις ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2015. Στην περίπτωση που επιλεγούν οι δόσεις, για το 30% ο υπερθεματιστής καταβάλλει τόκους ίσους με το επιτόκιο των 12μηνων έντοκων γραμματίων του Δημοσίου συν 25 μονάδες βάσης.

Με τον τρόπο που διενεργείται ο διαγωνισμός, το Δημόσιο διασφαλίζει μέχρι το τέλος του έτους έσοδα 300-380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 210 έως 270 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης μοιράζεται περίπου ισομερώς το φάσμα στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας των Wind και Vodafone, οι βασικές άδειες των οποίων λήγουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Τελικά στην ΕΕΤΤ και στην κυβέρνηση επικράτησαν ψύχραιμες απόψεις που απέτρεψαν τη δημοπρασία των αδειών που λήγουν σε περίπου ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή