O ΔΗΚΤΗΣ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναντήσεις κορυφής στην Ουάσιγκτον

Με τον γερουσιαστή Τιμ Τζόνσον, πρόεδρο της επιτροπής της Γερουσίας για τραπεζικές, οικιστικές και αστικές υποθέσεις, και τον γερουσιαστή Τζον Κέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, έκλεισε τον κύκλο των συναντήσεών του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζον Κέρι ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένος για την κατάσταση στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στην συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος μίλησε στο Peterson Institute for International Economics, σε ένα κοινό ακαδημαϊκών, οικονομολόγων, δημοσιογράφων και άλλων διαμορφωτών της κοινής γνώμης για την ελληνική κρίση, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Greek debt crisis: challenges and opportunities».

Η απειλή της παγκόσμιας δημοσιονομικής κρίσης δεν αποθαρρύνει τους λάτρεις του καλού κρασιού ούτε τους συλλέκτες. Ενα μπουκάλι κρασί Μπορντό 200 ετών πουλήθηκε στο Λονδίνο έναντι 85.000 ευρώ, καταγράφοντας το ρεκόρ του πιο ακριβού λευκού κρασιού στον κόσμο. Το αντίστοιχο ρεκόρ στο κόκκινο κρασί κέρδισε πέρυσι ένα μπουκάλι Cheval Blanc του 1947, που πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s έναντι 304.375 δολ.

Ισοπεδωτική λίστα…

Μία επιχείρηση αποφασίζει να επενδύσει στην ασφάλεια των εργαζομένων και στην καινοτομία. Ετσι, βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες γίνονται με μηχανήματα και ο εργαζόμενος δεν δέχεται καταπόνηση. Σε άλλη αντίστοιχη, οι εργαζόμενοι της ίδιας εργασίας είναι εκτεθειμένoι σε κίνδυνο και σε αντίξοες συνθήκες. Η νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων απλώς βάζει και βγάζει εργασίες που μπορεί να είναι «σκληρές», χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Αυτό στερεί από την επιχείρηση που επένδυσε στην καινοτομία και στον εργαζόμενο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού αυξάνεται το μισθολογικό κόστος όσο εκείνης που δεν επένδυσε τίποτα.

Για κάθε αστοχία υπάρχει η λύση της περαίωσης…

Λίστες Ελλήνων καταθετών που δεν εχουν καταβάλει τους τόκους, γιατροί με έδρα το Κολωνάκι που φοροδιαφεύγουν, νέα φοροκάρτα τον Ιούνιο για τις συναλλαγές των φορολογούμενων και αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Τα παραπάνω ακούγονται συνεχώς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, χωρίς όμως να έχει γίνει κάποια κίνηση σε κάτι. Εδώ και 20 μήνες επιχειρείται η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, ουδείς γνωρίζει τι έγιναν οι γιατροί του Κολωνακίου, οι λίστες με τους καταθέτες αυξομειώνονται χωρίς να έχει βρεθεί ούτε ένας να φοροδιαφεύγει, ενώ αναμενόταν από τον Ιούνιο η φοροκάρτα. Κατά τα άλλα, πρόσκαιρη είναι η μείωση των εσόδων στο εξάμηνο.. Σε κάθε περίπτωση, η περαίωση να είναι καλά!

Ευρωπαϊκή διέξοδος του αζέρικου αερίου

Ο αγωγός φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν – Τουρκίας – Ελλάδας (ITGI) διαθέτει τα περισσότερα στρατηγικά πλεονεκτήματα για να μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδας – Ιταλίας. Τη δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπακού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης. Στο Μπακού, ο κ. Σαχίνης συναντήθηκε με την αζέρικη πολιτική ηγεσία, τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου SOCAR, καθώς και με τη διοίκηση της διεθνούς κοινοπραξίας Shah Deniz II. Στις επαφές αυτές, ο κ. Σαχίνης διαπίστωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται μεθοδικά να εξαγάγει το φυσικό αέριο του κοιτάσματος Shah Deniz II προς την Ευρώπη και αναζητεί την προσφορότερη οδό. Ως τέτοια, ο ίδιος υπέδειξε στους συνομιλητές του τον ITGI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή