Από τον Οκτώβριο η «φοροκάρτα» μέσω τραπεζών

Από τον Οκτώβριο η «φοροκάρτα» μέσω τραπεζών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτυπώθηκε από τα πιστωτικά ιδρύματα η «φοροκάρτα», την οποία θα μπορούν από τον Οκτώβριο να προμηθευτούν δωρεάν οι φορολογούμενοι από τις τράπεζες. Αν και αρχικά επιθυμία του οικονομικού επιτελείου ήταν να έχει ήδη «βγει» στην αγορά, ωστόσο, το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξει το λογισμικό σε όλα τα μηχανήματα POS που υπάρχουν στα καταστήματα, καθυστερεί τη διαδικασία. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στις 3 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη προς διάθεση και χρήση η νέα κάρτα αποδείξεων στην οποία θα καταγράφεται η αξία των συναλλαγών τους.

Την κάρτα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να την προμηθευτούν από τις τράπεζες: Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, TBANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική, Συνεταιριστική Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Ηπείρου, Συνεταιριστική Καρδίτσας, Συνεταιριστική Λέσβου – Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική, Συνεταιριστική Σερρών και Συνεταιριστική Χανίων.

Φορείς εκκαθάρισης των συναλλαγών θα είναι οι εταιρείες Hellas Pay Υπηρεσίες Πληρωμών Α.Ε. και Ν. Πετρακόπουλος ΑΕΒΕ.

Η «φοροκάρτα» αποτελεί προαιρετικό τρόπο καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών που θα εκδίδονται προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην υποχρέωση που έχουν να συλλέγουν αποδείξεις. Οσοι αποφασίσουν να προμηθευτούν τη σχετική κάρτα υποχρεούνται να δηλώσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της μέσω Διαδικτύου (internet) και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS). Συγκεκριμένα, ο κάτοχός της θα πρέπει να γνωστοποιήσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr.karta, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, με μήνυμα SMS που θα αποστείλει στον πενταψήφιο αριθμό 54053:

Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του.

Τον 10ψήφιο αριθμό που αναγράφεται πάνω στην κάρτα του.

Με τον τρόπο αυτό, ο φορολογούμενος, ως φυσικό πρόσωπο, θα ταυτοποιείται ως ο χρήστης της συγκεκριμένης κάρτας και στο εξής όποια καταγραφή συναλλαγής γίνεται μ’ αυτήν θα καταχωρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στο όνομά του. Είναι δυνατό να δηλωθούν έως τρεις κάρτες για έναν ΑΦΜ εντός ενός ημερολογιακού μήνα, είτε λόγω αντικατάστασής τους σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, είτε λόγω διάθεσής τους σε προστατευόμενα μέλη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή