Κόντρα στην αγορά ενέργειας για διάταξη του νομοσχεδίου

Κόντρα στην αγορά ενέργειας για διάταξη του νομοσχεδίου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμάχη μεταξύ των φορέων που εκπροσωπούν τις διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά) και αυτών που εκπροσωπούν τεχνολογίες συμπαραγωγής και θερμότητας έχει προκαλέσει διάταξη του ενεργειακού νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά την απορρόφηση της ενέργειας που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από το σύστημα. H διάταξη στο άρθρο 197 ορίζει ότι η ενέργεια που παράγεται από σταθμούς ΣΗΘΥΑ θα απορροφείται κατά προτεραιότητα στο σύστημα, ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος. H νέα διάταξη καταργεί δηλαδή το όριο των 35 MW που είχε τεθεί με νόμο του 1999 για την κατά προτεραιότητα εισαγωγή στο σύστημα μονάδων συμπαραγωγής. Από πλευράς του υπουργείου ΠΕΚΑ πάντως, αρμόδιες πηγές τόνιζαν χθες ότι δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσης της διάταξης, η οποία εναρμονίζει τη νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες. Την απόσυρση της διάταξης ζήτησαν οι φορείς που εκπροσωπούν τα φωτοβολταϊκά (ΣΕΦ), τα αιολικά (ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΑΤΑΕΝ) και τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΕΣΜΗΕ), υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση του ορίου των 35 MW θα επιβαρύνει σημαντικά το τέλος ΑΠΕ, το οποίο καλύπτει σήμερα την εγγυημένη τιμή για την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και συμπαραγωγή μικρής ισχύος. Από το ΥΠΕΚΑ παρέπεμπαν επίσης για το θέμα σε σχετική γνωμοδότηση της PAE (αριθμός 241/2010) καθώς και σε απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που γνωμοδοτεί υπέρ της κατάργησης του ορίου των 35 MW. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την κατά προτεραιότητα ένταξη των μονάδων συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης στο σύστημα για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας. H μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι η δυνατότητα των δικτύων για την ένταξη των μονάδων κατά προτεραιότητα, προϋπόθεση που όμως τίθεται από τις οδηγίες της E.E. και για την κατά προτεραιότητα ένταξη των ΑΠΕ. Για το θέμα έχει παρέμβει με δύο επιστολές της προς την Ελληνική Δημοκρατία η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, στις 22 Ιουλίου 2010 και στις 9 Σεπτεμβρίου 2010. H παρέμβαση των φορέων των ΑΠΕ για κατάργηση της διάταξης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ). O Σύνδεσμος επικαλείται στην ανακοίνωσή του τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα πλεονεκτήματα των σταθμών ΣΗΘΥΑ στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ορυκτά καύσιμα και τη συμβολή τους στην επίτευξη του στόχου «20-20-20». Σε ό,τι αφορά τα περί επιβάρυνσης του τέλους ΑΠΕ, αναφέρει ότι δεν μπορεί καμία επιχείρηση, είτε πρόκειται για παραγωγό ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, να είναι υπόλογη για την οικονομική επιφάνεια του ΔΕΣΜΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ οφείλονται στις στρεβλώσεις της αγοράς και παραπέμπει στις πρόσφατες μελέτες του ΕΣΗΑΠΕ και του ΙΟΒΕ.

Πάντως, με νεότερη κοινή ανακοίνωσή τους για το θέμα, η ΕΛΕΤΑΕΝ και ο ΕΣΗΑΠΕ χθες έριξαν τους τόνους, αποδεχόμενοι εν μέρει την υποχρεωτικότητα της διάταξης από την οδηγία και περιορίζοντας το αίτημα στο να μην επιβαρυνθούν με το κόστος που θα προκύψει από την εφαρμογή της και το οποίο υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ, το τέλος ΑΠΕ. H όλη συζήτηση αφορά αυτή τη στιγμή τη μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος, συνολικής ισχύος 330 MW εκ των οποίων προτεραιότητα ένταξης στο σύστημα με βάση την κοινοτική Οδηγία έχουν μόνο τα 120 MW που θεωρούνται υψηλής απόδοσης, δηλαδή εξασφαλίζουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή