Μεγάλο γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Μεγάλο γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον για επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας επαναβεβαιώθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ) Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Γερμανό ομόλογό του Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου, επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματιών.

Η συνομιλία έγινε με αφορμή τη συνδιάσκεψη 30 επιχειρηματικών συνδέσμων, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με αντικείμενο την προώθηση γερμανικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΝ το επενδυτικό ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας για τη χώρα μας είναι πραγματικό και έντονο και εντοπίζεται σε τομείς όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προώθηση άμεσων ξένων επενδύσεων σε τομείς υψηλού ενδιαφέροντος, με πρώτη την ενέργεια, αλλά και τον τουρισμό, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει εκτός από τους τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, την παροχή τεχνογνωσίας για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, καθώς και τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Ο κ. Ρέσλερ στη συνομιλία του με τον κ. Χρυσοχοΐδη δεσμεύτηκε ότι ομάδα Γερμανών εμπειρογνωμόνων και στελέχη της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων (KfW) θα εξετάσουν τη δυνατότητα παροχής τεχνογνωσίας στην ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας.

Η τράπεζα αυτή ενισχυμένη με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιώτες θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό φορέα χρηματοδότησης επενδύσεων τα επόμενα χρόνια. Στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης εκτιμούν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ στην ενέργεια, 10 δισ. σε υποδομές (οδικοί άξονες, αεροδρόμια, μαρίνες κ. λπ.), 5 δισ. στον τουρισμό και το σχετιζόμενο με τον τουρισμό real estate και 2 – 3 δισ. ευρώ στη διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτων, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% – 2% ετησίως.

Η Γερμανία από την πλευρά της έχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον πρωτίστως για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράγει τεχνολογία ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα έχει εκτεταμένο δίκτυο ΑΠΕ αλλά χαμηλής απόδοσης. Υστερα από την κατάρρευση του σχεδίου Σαχάρα, που προέβλεπε την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ΑΠΕ στην αφρικανική έρημο, η Ελλάδα εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση.

Σε δηλώσεις του στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ρέσλερ υπογράμμισε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα συνεπάγεται και τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, του ευρώ και της Ευρώπης γενικότερα. Σχολιάζοντας τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, υπογράμμισε τις διοικητικές δομές οι οποίες θα πρέπει όπως είπε να είναι στέρεες για να μπορεί κανείς να επενδύσει. Διακρίνοντας την επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, που κυριαρχείται είτε από μεγάλες είτε από πολύ μικρές επιχειρήσεις, ο κ. Ρέσλερ σημείωσε το έλλειμμα που διαπιστώνεται στην ανάπτυξη ισχυρών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τομέας στον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί η γερμανική εμπειρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή