Σε ένα χρόνο θα γνωρίζουμε το μέγεθος των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου

Σε ένα χρόνο θα γνωρίζουμε το μέγεθος των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρύτατη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων -πλην της Αριστεράς- έγινε δεκτό επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την έρευνα υδρογονανθράκων, με κοινό παρονομαστή ότι η πολιτική για την ενέργεια πρέπει να καταστεί βασικός άξονας για την ανάπτυξη. Ο υπ. Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κατεξοχήν αναπτυξιακό και μεγάλο βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης προσδιόρισε ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα ξέρουμε με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, ποια είναι η τάξη μεγέθους κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υπάρχουν στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, κι αν αξίζει τον κόπο για επένδυση: «Το ενδιαφέρον θα φανεί σε 90 ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος τις επόμενες ημέρες, όταν κατατεθούν οι φάκελοι των εξειδικευμένων εταιρειών που ενδιαφέρονται να κάνουν τους υποθαλάσσιους σεισμικούς ελέγχους».

Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε και στο θέμα της συνέχισης του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και στη μομφή ότι το έργο εγκαταλείφθηκε. Για προκλητική καθυστέρηση τόσο για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και Southstream έκανε λόγο η γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι ο εκβιασμός των ΗΠΑ επιτέλεσε τον σκοπό του. «Δυστυχώς και οι δύο αγωγοί είναι στον πάγο, γιατί δεν τους κυνήγησε η σημερινή κυβέρνηση», σχολίασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο τέως πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας μίλησε για «χαλαρή στάση και έλλειψη πρωτοβουλιών» για την προώθηση των δύο αγωγών. Τη διαφωνία του με την κριτική εξέφρασε ο υπ. Περιβάλλοντος, μιλώντας για έργο εθνικής σημασίας, δημόσιας ωφέλειας και δημοσίου συμφέροντος και ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονταν στη βουλγαρική πλευρά. Ο κ. Μανιάτης συμπλήρωσε ότι το πρακτικό κέρδος από τους αγωγούς πέρα από τη γεωπολιτική αναβάθμιση, θα είναι οι θέσεις εργασίας και τα τέλη διέλευσης που υπολογίζονται στα 35 εκατ. ευρώ ετησίως για τη Θράκη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το μοντέλο απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που επελέγη, συνιστά μεταβατικό στάδιο, και ότι στη συνέχεια θα υπάρξει ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός με τη διατήρηση των δικτύων από το κράτος, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση η πρόταση για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους εκτός ΔΕΗ.

Στην επισήμανση της κ. Αλέκας Παπαρήγα, αλλά και του κ. Π. Λαφαζάνη ότι με την εμπλοκή ιδιωτών στις έρευνες και την παραγωγή υδρογονανθράκων η χώρα θα αυξήσει την ενεργειακή της εξάρτηση, ο κ. Μανιάτης είπε ότι οπωσδήποτε η κατάσταση θα είναι καλύτερη από τη σημερινή μας εξάρτηση κατά 99,5% από το πετρέλαιο και 100% από το φυσικό αέριο. Οτι πλέον κανένα κράτος δεν αναλαμβάνει τη δαπάνη κρατικών ερευνών, εξ ου και αναλαμβάνουν εταιρείες σε κοινοπραξίες, από τις οποίες το κράτος κερδίζει από τη φορολόγησή τους, η οποία για να καταστεί ανταγωνιστική θα έχει χαμηλούς συντελεστές. «Μας λέτε δηλαδή ότι το μοναδικό μας έσοδο θα είναι η φορολογία των επιχειρηματιών, από τους οποίους εμείς θα αγοράζουμε τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα, τον εγχώριο πλούτο», σχολίασε η κ. Παπαρήγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή