Αντιδράσεις ξενοδόχων για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση

Αντιδράσεις ξενοδόχων για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση της ανταγωνιστικότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας θα προκληθεί από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στη διατροφή από το 13% στο 23% σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Η άνοδος του ΦΠΑ θα επιφέρει σημαντική αύξηση στην τιμή διάθεσης του τουριστικού πακέτου κατά το ΞΕΕ, γεγονός που θα υποβαθμίσει τις τουριστικές προοπτικές της Ελλάδας εν όψει της υπογραφής των συμβολαίων του 2012, αλλά και της καθίζησης της ζήτησης εξ αιτίας των πρόσφατων γεγονότων δυσφήμησης από την απεργία των ταξί και των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Η επίδραση της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση για το τουριστικό πακέτο θα ανέλθει στα ξενοδοχεία που λειτουργούν με το σύστημα all inclusive (όλα εντός τιμής) από 9,3% σε 11,8%, στα ξενοδοχεία με ημιδιατροφή από 7,8% σε 9,8%, στα ξενοδοχεία με πρωινό από 7,8% σε 9,1%.

Ετσι, τα ελληνικά ξενοδοχεία θα επιβαρύνονται και πάλι με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε σύγκριση με τους συντελεστές ξενοδοχείων σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Το ΞΕΕ υπογραμμίζει ότι η οικονομική ασφυξία του επιχειρηματία διογκώνεται έτι περαιτέρω και από την ουσιαστική άρνηση επιστροφής από το κράτος του επενδυτικού ΦΠΑ, γεγονός που δημιουργεί ακόμη πιο σοβαρές παρενέργειες στην αλυσίδα της παραγωγής αφού τα ξενοδοχεία στερούνται κεφάλαια, τα οποία χρειάζονται για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους, τη συνέχιση της λειτουργίας και την ολοκλήρωση των επενδύσεών τους. Γι’ αυτό ζητεί την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού προκειμένου να εξευρεθεί έστω και μια μέση λύση με την τμηματική επιστροφή του ΦΠΑ ή ακόμη και τον συμψηφισμό με άλλες οφειλές των επιχειρηματιών προς το κράτος. Αρνητικά λειτουργούν για τον ελληνικό τουρισμό: οι εικόνες των επεισοδίων και των απεργιών που παρουσιάζονται στο εξωτερικό, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουριστική επιχειρηματικότητα λόγω της διαχρονικής αβελτηρίας της πολιτείας να εξασφαλίσει ένα ομαλό ανταγωνιστικό και επιχειρηματικό περιβάλλον χωρίς χρεώσεις που εξυπηρετούν τρίτους, καθώς και το μεγάλο έλλειμμα στην τουριστική προβολή.

Ο κ. Γ. Τσακίρης, πρόεδρος του ΞΕΕ, χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολη την επόμενη χρονιά για τις επιχειρήσεις, για την οικονομία, και για το περιφερειακό εισόδημα. Επίσης, τονίζει ότι το φετινό συγκριτικό πλεονέκτημά της Ελλάδας των χαμηλών τιμών θα έχει εξαντληθεί και θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στους προορισμούς που αντιμετώπισαν κοινωνικές αναταράξεις στην αρχή της περιόδου, στρέφοντας το ρεύμα των πελατών προς άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χώρες που θα επανέλθουν του χρόνου στην αγορά με ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή