O ΔΗΚΤΗΣ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

On line παρακαλούθηση και στόχοι για 30 εφορίες

Η κακή πορεία των δημοσίων εσόδων αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρακολυθεί on line την πορεία των 30 μεγαλύτερων εφοριών. Η αδυναμία του κράτους στην είσπραξη των εσόδων απασχόλησε το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο όπου εξετάσθηκε σε βάθος η πορεία των εσόδων. Μετά την αναλυση από το οικονομικό επιτελείο αποφασίσθηκε η on line παρακολούθηση σε καθημερινή βάση των 30 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας που συγκεντρώνουν το 75% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Πλέον το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί ελέγχει καθημερινά το έργο και την απόδοση των εφόρων και των υπαλλήλων των ΔΟΥ στο κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων και την είσπραξη των εσόδων. Επίσης, σχεδιάζεται να τεθούν σε κάθε έφορο συγκεκριμένοι εισπρακτικοί στόχοι. Στην περίπτωση που οι έφοροι δεν πετυχαίνουν τους στόχους θα αντικαθίστανται με άλλους μέχρι να φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελεσματα.

Ως τη μεγαλύτερη παρανόηση στο πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θεωρεί η Credit Suisse τα όσα λέγονται περί haircut 21%. Η μείωση κατά 21% της καθαρής παρούσας αξίας που αναφέρει στην πρότασή του το IIF δεν μοιάζει καθόλου με haircut, σημειώνει η τράπεζα. Ο λογιστικός χειρισμός της διαδικασίας παραμένει ασαφής, όπως και η λογιστική ζημιά. Πάντως, haircut δεν είναι…

Λάθος υπολογισμός

Σύγχυση προκάλεσε η χθεσινή ανάλυση της Deutsche Bank που εκτιμούσε την επίπτωση από την απομείωση κατά 21% των ελληνικών ομολόγων για τις τράπεζες στα 6 δισ. ευρώ με βάση απαιτούμενο δείκτη Core Tier 1 στο 10%. Νεότερη ανάλυση του οίκου που εξαιρεί το χαρτοφυλάκιο των εντόκων γραμματίων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 2,9 δισ. ευρώ, περιορίζει τις επιπτώσεις στα 4 δισ. ευρώ. Η επίπτωση για την Alpha περιορίζεται πλέον στα 220 εκατ., την Eurobank στα 508 εκατ., την Πειραιώς στο 1,1 εκατ. ευρώ, την Κύπρου στα 575 εκατ. και τη Marfin στα 727 εκατ. Η επίπτωση αυτή, όπως καταλήγει, μπορεί να καλυφθεί από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης ή νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Προσέλκυση τουριστών με ταξίδι στο παρελθόν

Υπάρχουν ορισμένοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί που αξιοποιούν τα πάντα για να προσελκύσουν πελατεία με «εξειδικευμένα ενδιαφέροντα». Η περίπτωση του Οργανισμού Τουρισμού της Τσεχίας είναι χαρακτηριστική, ο οποίος μεταξύ των νέων μορφών τουρισμού που επέλεξε να προβάλει στους επισκέπτες είναι, ακόμη, και ένα ταξίδι στο σκοτεινό παρελθόν της χώρας ή, όπως αλλιώς ονομάζεται, Dark Tourism. Εκτός από τα μνημεία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, στα θέματα προβολής του Dark Tourism περιλαμβάνονται μνημεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Τσεχίας, όπως το παρεκκλήσι των Αγ. Πάντων στην περιοχή Sedlec, που είναι εξ ολοκλήρου διακοσμημένο με ανθρώπινα κρανία και οστά, το μεγάλο κελάρι της Μονής Broumov, που διαθέτει 34 μούμιες, την κρύπτη του βαρώνου Trenck, που και αυτή είναι διακοσμημένη με ανθρώπινα οστά κ.ά.

Κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης στο Χ.Α.

Ο ΣΕΒ στις αρχές του έτους συνέταξε έναν πρότυπο Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Το Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα έρευνα που αφορά στην εφαρμογή του κώδικα αυτού από τις εισηγμένες εταιρείες. Από την έρευνα αυτή, λοιπόν, προέκυψε ότι σε σύνολο 245 εισηγμένων εταιρειών οι 162 υιοθέτησαν τον πρότυπο κώδικα το 2010, 56 εταιρείες κάποιον άλλο κώδικα, ενώ 27 εταιρείες ακολουθούν τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης όπως αυτές προβλέπονται στον νόμο 3016. Με βάση την παραπάνω έρευνα και επειδή ο κώδικας του ΣΕΒ τείνει να γίνει πρότυπος εταιρικής διακυβέρνησης, ο ΣΕΒ και το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισαν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με αντικείμενο τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Το μνημόνιο έχει ως στόχο τη συνεργασία των δύο φορέων για την ανάπτυξη μεθοδολογίας και εργαλείων για την αξιολόγηση του πραγματικού επιπέδου εφαρμογής των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης κυρίως εκείνου του ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή