Εξπρές έγκριση του ΕΣΠΑ από Ε.Ε.

Εξπρές έγκριση του ΕΣΠΑ από Ε.Ε.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κατεπείγουσες διαδικασίες αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των νέων χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την αναθεώρηση του προγράμματος και τη μείωση της εθνικής συμμετοχής. Ο περιορισμός του προγράμματος κατά περίπου 2 δισ. ευρώ θα επιτρέψει την -τεχνητή έστω- αύξηση στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και την εξοικονόμηση χρημάτων που θα απελευθερωθούν από την υποχρέωση κάλυψης του εθνικού σκέλους της χρηματοδότησης. Η αναθεώρηση αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των όρων του Μνημονίου, που απαιτούν απορρόφηση πόρων ύψους 3,3 δισ. ευρώ για το 2011, 3,7 δισ. ευρώ για το 2012 και 3,9 δισ. ευρώ για το 2013. Το προτεινόμενο σχέδιο αναθεώρησης δεν επιφέρει αλλαγή στη δομή των επιχειρησιακών προγραμμάτων, κάτι που θα γίνει στη δεύτερη φάση της αναθεώρησης που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά, με στόχο την έγκριση εντός του 2012. Βασική στόχευση της επόμενης φάσης αναθεώρησης θα είναι η ενίσχυση νέων αναπτυξιακών δράσεων με αιχμή τις δράσεις επιχειρηματικότητας και έμφαση στη στήριξη της παραγωγικής επιχειρηματικότητας μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, η στήριξη των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς και η στήριξη της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογίας.

Ισοδύναμης βαρύτητας στόχος θα είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διογκούμενη ανεργία, ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων και γυναικών, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση της ανεργίας με τοπικά χαρακτηριστικά μέσα από την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε συνδυασμό με τους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους, η αύξηση της παραγωγικότητας και η προώθηση της καινοτομίας. Θα επιδιωχθεί επίσης να καλυφθούν οι υπερδεσμεύσεις που έχουν προκύψει σε ορισμένα προγράμματα και οι οποίες δεν θα μπορέσουν να δηλωθούν ως δαπάνες στα αιτήματα πληρωμών, επιβαρύνοντας αποκλειστικά τους εθνικούς πόρους. Με δεδομένο ότι η αναθεώρηση θα κατευθύνει επιπλέον πόρους σε δράσεις επιχειρηματικότητας που απαιτούν αυξημένη ιδιωτική συμμετοχή, αλλά και με την υλοποίηση δημόσιων έργων μέσω ΣΔΙΤ και χρηματοδοτικών εργαλείων (JEREMIE, JESSICA κ.λπ.) όπου επίσης μετέχουν σε σημαντικό ποσοστό ιδιωτικά κεφάλαια, η αναθεώρηση θα αποσκοπεί στην αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στις δράσεις και στα έργα του ΕΣΠΑ μέσα από τη μόχλευση των ιδιωτικών πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή