Σερί πτώσης του μεταποιητικού κλάδου στην εγχώρια αγορά για 22ο μήνα

Σερί πτώσης του μεταποιητικού κλάδου στην εγχώρια αγορά για 22ο μήνα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω επιδείνωση παρουσιάζει ο μεταποιητικός κλάδος, ο οποίος πλήττεται από την καθίζηση της εγχώριας ζήτησης και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά. Οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν αφενός στη μείωση των εσόδων των εταιρειών του κλάδου και αφετέρου στη μείωση των θέσεων εργασίας. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Markit -που εξειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και αναλύσεων- για τον κλάδο, στην οποία επισημαίνεται ότι οι εργασίες και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τη ίδια στιγμή είναι ελάχιστες οι ενδείξεις για μελλοντική ανάκαμψη.

Σημειώνεται ότι επιβαρυντικά στο ήδη αρνητικό κλίμα της ελληνικής αγοράς επιδρά η έλλειψη πρώτων υλών και η αύξηση των τιμών τους. Η περίοδος συρρίκνωσης των παραγγελιών φτάνει πλέον τους 22 μήνες και αφορά κυρίως την εγχώρια ζήτηση σε αντίθεση με τη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων από το εξωτερικό που αυξάνεται σταθερά, αλλά με συγκρατημένους ρυθμούς.

Μάλιστα, αναφέρεται στην ίδια μελέτη ότι η ποσότητα των παραγγελιών από το εξωτερικό αυξήθηκε για τρίτη συνεχή φορά μέσα στο διάστημα των τελευταίων 22 μηνών.

Καθώς η ζήτηση εξασθένησε περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, οι ελληνικές εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και να διατηρούν μικρότερα αποθέματα στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η μείωση της δραστηριότητας ήταν αποτέλεσμα της αποθεματοποίησης που πραγματοποίησαν οι Ελληνες κατασκευαστές στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος. Οπως εξηγείται στην έρευνα, οι προσπάθειες των προμηθευτών να μειώσουν το κόστος μέσω της αποθήκευσης των ελάχιστων δυνατών αποθεμάτων είχαν ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης προμηθειών.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο κ. Richard Clarke, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της συγκεκριμένης έκθεσης, είπε: «Ο Ιούλιος για τους Ελληνες κατασκευαστές ήταν ακόμα ένας μήνας εξασθενημένης ζήτησης και προβληματικών συνθηκών, με τη μείωση της εγχώριας ζήτησης να είναι υπεύθυνη για την εικόνα της εξασθένησης που εμφανίζει ο μεταποιητικός κλάδος στη χώρα.

Οι κατασκευαστές με απολύσεις προσωπικού και μείωση της αποθεματοποίησης και των τιμών χρέωσης προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος και να αυξήσουν τις πωλήσεις. Ωστόσο, οι προσπάθειές τους να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή