O ΔΗΚΤΗΣ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου και Γ. Προβόπουλου

Την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, τη συμμετοχή των εγχωρίων τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην εγχώρια και διεθνή οικονομία συζήτησαν χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γεώργιο Προβόπουλο. Επρόκειτο για προγραμματισμένη συνάντηση και δεδομένων των εξελίξεων θα πρέπει να αναμένονται και άλλες μέσα στον Αύγουστο. Επίσης συζήτησαν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις εναλλακτικές δυνατότητες για την ενεργοποίηση πολιτικών που θα βοηθήσουν στη γρηγορότερη επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Λίγο αργότερα ο κ. Βενιζέλος είχε την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους επιτρόπους του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των εμπορικών τραπεζών που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής των τραπεζών στο σχέδιο στήριξης.

Πολύ κοντά σε συμφωνία με δύο επιτυχημένα ονόματα της εστίασης βρίσκεται το νέο πάρκο της REDS, το Smart Park, το οποίο κατασκευάζεται επίσης στα Σπάτα, δίπλα στο εκπτωτικό χωριό, και αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι δύο αλυσίδες είναι το «Ούζου Μέλαθρον» και το «Ντερλικατέσσεν», αμφότερες εκ Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το Smart Park έχει 75% πληρότητα.

Αρχή από τους μεγάλους

Μην περιμένει κανείς να δει τον εισαγγελέα ή την απειλή προσωπικής κράτησης για οφειλή 3.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, γιατί είναι προφανές ότι και η φορολογική διοίκηση και η ποινική δικαιοσύνη θα κινηθούν από πάνω προς τα κάτω, ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, ζήτησε ο μικρός ή μεσαίος οφειλέτης να διακανονίσει τις οφειλές του με τη φορολογική διοίκηση. «Είναι μια πρόσκληση που του απευθύνουμε με την εντιμότητα που πρέπει να διακρίνει τη σχέση κράτους και πολίτη, όχι επειδή υπάρχει η απειλή εφαρμογής ποινικών διατάξεων, αλλά επειδή είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα να επιβιώσουμε δημοσιονομικά, δηλαδή εθνικά», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου

Τα σημειώματα της εφορίας θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τον Σεπτέμβριο. Το πρώτο θα είναι σε συσκευασία «τρία σε ένα» και θα περιλαμβάνει την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τις έκτακτες εισφορές σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής. Το δεύτερο ραβασάκι θα σταλεί επίσης στα τέλη Σπετεμβρίου και θα αφορά το ΕΤΑΚ του 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βεβαιωθεί ο φόρος για όλους προκειμένου οι εισπράξεις, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν αυτές, να εγγραφούν στο τρέχον έτος. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε θα σταλεί το σημείωμα της περαίωσης στους υπόχρεους. Το τελευταίο πάντως σημείωμα που θα λάβουν οι φορολογούμενοι θα είναι αυτό των τελών κυκλοφορίας, τα οποία είναι αυξημένα κατά 10%.

Συστάσεις του ΟΟΣΑ για οικονομία και παιδεία

Με δύο εκθέσεις ήρθε στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανγχελ Γκουρία. Η μία αφορά την ελληνική οικονομία, όπου καταγράφονται θετικές εκτιμήσεις για την πορεία, η οποία παρουσιάζεται σήμερα το μεσημέρι. Η άλλη αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας με συγκεκριμένες προτάσεις – συστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να περιληφθούν σε μεταρρυθμίσεις. Στόχος των αλλαγών είναι και η μακροπρόθεσμη τόνωση της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη, δηλαδή την έκθεση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι φέτος η ύφεση θα επιβραδυνθεί και ότι από το 2012 θα επιστρέψει η ανάκαμψη, λόγω ενίσχυσης των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας. Κρίσιμα μεγέθη αποτελούν τα φορολογικά έσοδα και η πάταξη της φοροδιαφυγής προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή