Ολοταχώς απόσυρση της ΑΤΕ από ΣΕΚΑΠ και «Δωδώνη»

Ολοταχώς απόσυρση της ΑΤΕ από ΣΕΚΑΠ και «Δωδώνη»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες για το μέλλον δύο ιστορικών βιομηχανιών, της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ και της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» είναι οι επόμενες ημέρες, καθώς εισέρχεται στην τελική φάση η πώληση των μετοχών που κατέχει η ATEbank σε αυτές και πλέον βασικός μέτοχος θα είναι ιδιώτες επενδυτές.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας με αντικείμενο την τροποποίηση του καταστατικού και συγκεκριμένα του άρθρου εκείνου που προβλέπει ότι σε περίπτωση αποχώρησης της ΑΤΕbank από το μετοχικό κεφάλαιο της «Δωδώνης» οι μετοχές μεταβιβάζονται στους άλλους μετόχους, εν προκειμένω στις πέντε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) της Ηπείρου. Οι τελευταίες φυσικά δεν επιθυμούν την αλλαγή του σημείου αυτού, το οποίο αποτελούσε θέμα της ημερήσιας διάταξης της προηγούμενης γενικής συνέλευσης, στις 5 Ιουλίου. Η σχετική συζήτηση αναβληθηκε για σήμερα ύστερα από αίτημα της ΕΑΣ Ιωαννίνων. Εάν τελικά σήμερα πραγματοποιηθεί η συνέλευση και εγκριθεί η τροποποίηση του καταστατικού, τότε η ΑΤΕbank θα μπορέσει να πουλήσει τις μετοχές της σε ιδιώτη. Σημειώνεται ότι σήμερα η τράπεζα κατέχει το 67,77%, η ΕΑΣ Ιωαννίνων το 24,78%, η ΕΑΣ Πωγωνίου το 2,90%, η ΕΑΣ Πρεβέζης το 2,40%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας το 1,60% και η ΕΑΣ Αρτας – Φιλιππιάδας το 0,55%.

Το 2010 παρά την κρίση η «Δωδώνη» έκλεισε με καθαρά κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μεγάλο μέρος προέρχεται από την εξαγωγική της δραστηριότητα, μιας και τα προϊόντα της εξάγονται σε περίπου 30 χώρες.

Πολύ πιο κοντά στην πώληση είναι η ΣΕΚΑΠ, όπου η ΑΤΕbank κατέχει το 50,36% του μετοχικού κεφαλαίου. Ηδη η ΑΤΕbank προχώρησε στη δημοσιοποίηση πρόσκλησης ενδιαφέροντος, καλώντας τους υποψήφιους επενδυτές να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους για εξαγορά της συμμετοχής της τράπεζας στην καπνοβιομηχανία μέχρι τις 26 Αυγούστου. Η ΑΤΕbank σε συνεργασία με την Deloitte, η οποία έχει αναλάβει σύμβουλος της διαδικασίας πώλησης, θα αξιολογήσουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι προτιμητέοι υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Μετά την υποβολή των προσφορών ο πωλητής και ο σύμβουλος διατηρούν το δικαίωμα να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις με τον πρώτο προτιμητέο υποψήφιο για την οριστικοποίηση των τελικών όρων συναλλαγής.

Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε το 1975, η έδρα και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στην Ξάνθη, απασχολεί 296 εργαζομένους, ενώ το 2010 πραγματοποίησε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 36 εκατ. ευρώ και εμφάνισε ζημίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή