Σύγχυση από εγκύκλιο για αύξηση του ΦΠΑ στα νερά σε 23%

Σύγχυση από εγκύκλιο για αύξηση του ΦΠΑ στα νερά σε 23%

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση προκαλεί εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία φαίνεται να αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στο 23% από 13% που είναι σήμερα για το φυσικό μεταλικό νερό (το απλό εμφιαλωμένο μπουκάλι). Τόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών όσο και στελέχη του χώρου της εμφιάλωσης νερού δεν μπορούσαν χθες να ερμηνεύσουν τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών όπως αυτές αποτυπώνονταν στη σχετική εγκύκλιο.

Αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φυσικά μεταλικά νερά, ωστόσο με τη χθεσινή εγκύκλιο δεν αποκλείεται να αυξάνεται ο συντελεστής στο 23%

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι με συντελεστή 23% θα φορολογούνται από τον Σεπτέμβριο και τα εξής προϊόντα:

1) Τα νερά στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και αεριούχα νερά με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά.

2) Τα αεριούχα νερά ή τεχνητά μεταλλικά νερά.

3) Τα έτοιμα ροφήματα και αναψυκτικά. Ετοιμα ροφήματα νοούνται και τα παρασκευάσματα με βάση τον καφέ και το τσάι.

4) Οι χυμοί φρούτων ή λαχανικών.

Σε παλαιότερη ανακοίνωση των επιχειρήσεων του κλάδου γινόταν λόγος για τα προβλήματα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στο σύνολο της αγοράς. Η αύξηση του ΦΠΑ όπως ανέφεραν από 9% σε 13% και η γενικότερη οικονομική κατάσταση οδήγησαν την αγορά του εμφιαλωμένου νερού σε πτώση που κυμαίνεται μεταξύ 15% – 20%, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία – εκτιμήσεις για το 2011. «Την ίδια στιγμή η πολιτεία φέρεται να εξετάζει, σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο για το Μεσοπρόθεσμο, το ενδεχόμενο να επιβάλει περαιτέρω αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατηγορία του ανθρακούχου νερού, με τη λογική ότι πρόκειται για προϊόν πολυτελείας» ανέφερε ο σύνδεσος εταρειών εμφιαλώσεως.

Πλέον με τη χθεσινή εγκύκλιο θεωρείται βέβαιη η αύξηση του ΦΠΑ για τα ανθρακούχα νερά και απομένει διευκρίνιση του υπουργείου για το ύψος του συντελεστή ΦΠΑ στο φυσικό μεταλλικό νερό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή