O ΔΗΚΤΗΣ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμος Σεπτέμβριος για τα Επικουρικά Ταμεία

Την τήρηση στο ακέραιο του χρονοδιαγράμματος για το οποίο έχει δεσμευθεί το υπουργείο Απασχόλησης επανέλαβε χθες ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το 95% του ασφαλιστικού πληθυσμού στο πλαίσιο των αλλαγών που επεξεργάζεται το υπουργείο για τα Επικουρικά Ταμεία και ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να αναλάβει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Οι μελέτες για την κύρια και την επικουρική ασφάλιση θα αξιολογηθούν από το Εurogroup έως τον Νοέμβριο και από τα μέχρι σήμερα στοιχεία φαίνεται ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για συγκράτηση της αύξησης της δαπάνης κάτω από το 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της λίστας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ προχωρούν και οι αλλαγές στον τομέα των αναπηρικών συντάξεων.

Η συγκυρία καμιά φορά παίζει περίεργα παιχνίδια. Τη στιγμή που από τις συνήθεις εκθέσεις – κολάφους για την ελληνική οικονομία, ο ΟΟΣΑ ξεφεύγει και παρουσιάζει την καλύτερη έκθεση που βρίθει ευσήμων, η Ελλάδα βρίσκεται να αποπληρώνει το Οργανισμό για τις υπηρεσίες που παρέχει. Για την ακρίβεια, το υπ. Οικονομικών πλήρωσε την πρώτη δόση της οφειλής του, ύψους 1.000.065 ευρώ, που αφορά στη συμμετοχή μας στον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Τα 65 ευρώ δεν είναι… φιλοδώρημα, αλλά αφορούν σε προμήθεια της ΤτΕ.

Περιμένοντας τις λεπτομέρειες

Στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες, θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέριες για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Αν γίνει αυτό τότε, πιθανότατα, οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να εμφανίσουν το σύνολο της επίπτωσης από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Χθες, άλλη μια ευρωπαϊκή τράπεζα, η γαλλική BNP, ανακοίνωσε απώλειες 534 εκατ. από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, προχωρώντας στη λογιστικοποίηση της συνολικής επίπτωσης από την εφαρμογή της συμφωνίας, συμπεριλαμβανόμενης και της ανταλλαγής των ομολόγων.

Εν αναμονή των όποιων επιπτώσεων της ανταλλαγής

Με μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω των εξελίξεων στο θέμα της ανταλλαγής των ομολόγων, αναμένονται οι ισολογισμοί των εγχώριων τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο. Ηδη έχει δημοσιοποιήσει τις επιδόσεις της η Εμπορική Τράπεζα, ωστόσο οι περισσότερες θα τις παρουσιάσουν το τελευταίο τριήμερο του Αυγούστου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία. Αναμένεται καταιγισμός: η Eurobank EFG θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της τη Δευτέρα 29 Αυγούστου και ακολουθούν την Τρίτη 30/8 η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Αγροτική Τράπεζα και η Marfin Popular Bank. Τέλος, την Τετάρτη 31 Αυγούστου θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρήσης η Τράπεζα Πειραιώς. Το ενδιαφέρον βέβαια δεν είναι για το αν θα είναι ή όχι καλά τα αποτελέσματα, αλλά για το ύψος των επιπτώσεων.

Στις βιομηχανίες δεν είναι όλα βαρέα και ανθυγιεινά

Αντιρρήσεις σχετικά με τη νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων εκφράζουν ορισμένοι βιομηχανικοί κλάδοι της χώρας. Οι διαμαρτυρίες τους εστιάζονται στην προσθήκη επαγγελμάτων που δεν πληρούν τα βασικά ή επικουρικά κριτήρια που απαιτεί η σχετική κατηγορία. Αυτό, όπως σχολιάζουν, αυξάνει αδικαιολόγητα το κόστος εργασίας μειώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας έναντι των αντίστοιχων του εξωτερικού. Για παράδειγμα, ένα από τα επαγγέλματα που εντάχθηκε στη σχετική λίστα χωρίς, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου, να πληροί τα απαραίτητα κριτήρια είναι εκείνο των χειριστών μηχανών παραγωγής καλωδίων. Στέλεχος της βιομηχανίας καλωδίων αναφέρει ότι οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων δεν εκτίθενται σε καρκινογόνους παράγοντες ή σε τοξικό περιβάλλον, δεν προσφέρουν εργώδη χειρωνακτική εργασία και εργαζόνται σε πενθήμερη βάση χωρίς εργασιακό στρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή