O ΔΗΚΤΗΣ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολλές συζητήσεις κοστίζουν ακριβά

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αυτό ισχύει και για τις αγορές και τις οικονομίες. Οι πολλές διαβουλεύσεις και συζητήσεις πάνω σε τεχνικά θέματα για την ανταλλαγή ομολόγων κάνουν κακό στην Ελλάδα. Αυτό διεμήνυσε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες. Με την άποψη αυτή συμφωνούν αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι όσο τραβούν σε μάκρος οι συζητήσεις, τόσο δίνεται η εικόνα στις αγορές ότι το όλο πρόγραμμα είναι εύθραυστο. Ομως, τα πράγματα δεν είναι έτσι και ο κ. Μπόρχες κάλεσε τις αρμόδιες αρχές και τις εμπλεκόμενες πλευρές να επισπεύσουν τις διαβουλεύσεις, καθώς από την ταχύτητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών θα κριθεί η επιτυχία του προγράμματος. Και η επιτυχία του προγράμματος είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της ελληνικής οικονομίας, ώστε να εισέλθει σε βιώσιμη τροχιά.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, καθώς ούτε χθες πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, υπό τις πιέσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων της Ηπείρου. Στη συνέλευση επρόκειτο να συζητηθεί η τροποποίηση άρθρου του καταστατικού με την οποία θα επιτραπεί στην ΑΤΕbank να πουλήσει τις μετοχές της (κατέχει το 67,77% της Δωδώνης) σε ιδιώτη.

Πρόταση για νέο λογισμικό

Την παραδοχή ότι ο ΟΠΑΠ είναι υπό τον έλεγχο «συγκεκριμένης» επιχείρησης, έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος. «Ξέρω τις επιφυλάξεις», είπε χαρακτηριστικά, «ότι ο ΟΠΑΠ είναι υπό τον έλεγχο συγκεκριμένης επιχείρησης, ότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ο έλεγχος να επεκταθεί και στα νέα παιχνίδια (σ.σ. εννοεί τα VLTs)». Γι’ αυτό o ίδιος πρότεινε μέσω τροπολογίας, το λογισμικό που θα ελέγχει τα νέα παιχνίδια να μην έχει καμία σχέση με το υπάρχον λογισμικό του ΟΠΑΠ. «Το λογισμικό των υπαρχόντων παιχνιδιών δεν θα έχει καμία σχέση με το νέο λογισμικό. Δεν θα υπάρχει ο ίδιος τεχνολογικός πάροχος. Απλώς θα υπάρχει η υποχρέωση καθενός που εντάσσει το δικό του λογισμικό να παρέχει τη δυνατότητα απευθείας, online παρακολούθησης και στο ελληνικό Δημόσιο…».

Οριακά θετικός ο Ιούλιος για το υπ. Οικονομικών

«Το πάγωμα» των επιστροφών φόρων στους φορολογούμενους στις 28 και 29 Ιουλίου οδήγησε στην οριακή αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Ιούλιο. Ο πρώτος μήνας για τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο φαίνεται ότι ήταν καλός αλλά όχι αρκετός για να μειώσει τη μαύρη τρύπα στο σκέλος των εσόδων. Συγκεκριμένα, η υστέρηση ξεπέρασε τα 3,3 δισ. ευρώ. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία για τις δαπάνες, δεδομένου ότι καταγράφονται σημαντικές υπερβάσεις κυρίως στους ασφαλιστικούς φορείς. Οπως όλα καταδεικνύουν το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να επιχορηγήσει με επιπλέον πόρους το ΙΚΑ καθώς και το Ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών. Σημειώνεται ότι και οι δύο ανωτέρω φορείς είχαν στο εξάμηνο σχεδόν εξαντλήσει την κρατική επιδότηση.

Στήριξη των τραπεζών μέσω των διαθεσίμων

Μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των διαθεσίμων θέλει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να καταθέτει τα διαθέσιμά του σε όποια τράπεζα επιθυμεί για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος όταν υπάρχει ανάγκη. Η τροπολογία έρχεται λίγες ημέρες μετά τον θόρυβο που δημιούργησε η υπόθεση της κατάθεσης του ΥΠΟΙΚ στην Proton. Σύμφωνα με την τροπολογία: «Οταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την ΤτΕ και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τη στρατηγική για τα χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή