Αμφίβολη νέα επένδυση στον ΟΤΕ

Αμφίβολη νέα επένδυση στον ΟΤΕ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέζουν οι Γερμανοί την ελληνική κυβέρνηση για αλλαγές στον ΟΤΕ. Ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Ρενέ Ομπερμαν, μιλώντας χθες στους αναλυτές, αναρωτήθηκε δημοσίως αν έπραξε σωστά η Deutsche Telekom (D.T.) επενδύοντας στον ΟΤΕ και πρόσθεσε ότι θα εξετάσει με «κριτική διάθεση» οποιαδήποτε άλλη προσφορά της Αθήνας στον ΟΤΕ, υπονοώντας φυσικά κάποια περαιτέρω διάθεση μετοχών ΟΤΕ κυριότητας ελληνικού Δημοσίου. Ο κ. Ομπερμαν έκανε λόγο ακόμη για ακατανόητες αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤ&Τ) στην Ελλάδα που δεν βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο οικονομικός διευθυντής της D.T. κ. Τιμόθεους Χέντγκες. Ο τελευταίος είπε ότι το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως δυσμενές και ότι δεν αναμένει ανάκαμψη στα μεγέθη του ΟΤΕ πριν από το 2013. Επίσης δεν απέκλεισε κάποια μελλοντική διαγραφή της αξίας στην επένδυση της D.T. στον ΟΤΕ.

Χθες, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου τα οποία δεν προκαλούν ενθουσιασμό. Η κερδοφορία α΄ εξαμήνου 2011 βελτιώθηκε στα 92,4 εκατ. ευρώ, από μόλις 5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, αλλά η βελτίωση αυτή αποδίδεται στην έκτακτη εισφορά που είχε καταβάλει ο όμιλος στο β΄ τρίμηνο του 2010. Τα έσοδα εξαμήνου υποχώρησαν κατά 10% στα 2,5 δισ. ενώ τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDΑ) υποχώρησαν κατά 16% στα 790 εκατ. Η προβληματική πορεία αποδίδεται κυρίως στη μητρική εταιρεία η οποία στο εξάμηνο εμφάνισε οριακά κέρδη από περίπου 112 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2010. Αυτό σημαίνει ότι η όποια κερδοφορία στον όμιλο προκαλείται από τις άλλες επιχειρήσεις (κυρίως την Cosmote).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ μιλώντας χθες στους αναλυτές δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας. «Οι δραστηριότητες της σταθερής συνεχίζουν να υποφέρουν» είπε, αφήνοντας όμως περιθώρια αισιοδοξίας για την κινητή τηλεφωνία. Ο ίδιος έκανε λόγο για σταθεροποίηση των ρυθμών πτώσης, αλλά απέφυγε να κάνει προβλέψεις για οποιαδήποτε ανάκαμψη. Πρωταρχικός στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, παραμένει η μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους της μητρικής. Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΤΕ, το κόστος μισθοδοσίας στη μητρική εταιρεία ανέρχεται στο 37% των εσόδων της επιχείρησης και στο 61% του συνολικού μισθοδοτικού κόστους στον όμιλο. Πρόσθεσε δε ότι τα μόνα εργαλεία για μείωση του μισθοδοτικού κόστους, είναι η εκ περιτροπής εργασία και η περικοπή του «λογαριασμού νεότητας».

Πτώση κερδών

Χαμηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Deutsche Telekom στο β΄ τρίμηνο και υποχώρησαν κατά 6,5%, καθώς έχασε πελάτες στην κινητή τηλεφωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και εξαιτίας του κόστους για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στη Γερμανία.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 4,69 δισ. ευρώ από τα 5,01 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι το ποσό θα διαμορφωνόταν στα 4,76 δισ. ευρώ. Επίσης, στις ΗΠΑ έχασε 281.000 συνδρομητές, μέσω της T-Mobile USA, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν απώλειες 200.000 λογαριασμών. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 348 εκατ. ευρώ από τα 475 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, και έχασαν τον στόχο που είχαν θέσει οι αναλυτές στα 673 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 14,48 δισ. ευρώ από τα 15,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή